Kováci vylúčili zo zväzu bývalé vedenie ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia

NETKY.SK • 14 November 2016, 14:02 • 2 min
Kováci vylúčili zo zväzu bývalé vedenie ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia

ŽILINA - Rada Odborového zväzu (OZ) KOVO rozhodla na dnešnom rokovaní v Žiline o vylúčení bývalého predsedu základnej organizácie (ZO) OZ KOVO Volkswagen Slovakia (VW SK) Zoroslava Smolinského a aj bývalej podpredsedníčky základnej organizácie Jolany Julkeovej z OZ KOVO. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Žiline informoval predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

slovakia

left justify in out

"Konajú v rozpore s princípmi, na ktorých je OZ KOVO založený. A nemôžeme dovoliť, aby ktokoľvek akýmkoľvek spôsobom poškodzoval takto flagrantne meno OZ KOVO a konal v rozpore s jeho záujmami. To bol dôvod. A preto Rada rozhodla jednoznačne, nikto sa nezdržal a nikto nebol proti. Všetci hlasovali za to, aby títo ľudia už neboli ďalej členmi OZ KOVO," povedal Machyna.

 

Zdôraznil, že cieľom OZ KOVO je zastupovať zamestnancov, aby mali dobré pracovné podmienky, korektné vzťahy so zamestnávateľom a slušné mzdy. "Čo sa týka konsolidácie ZO v bratislavskej automobilke, chceme dať všetkým zamestnancom možnosť rozhodnúť sa. Nikoho nebudeme nútiť k členstvu. Oficiálne prijímať odhlášky z OZ KOVO môže likvidátor a ten dostal do dnešného dňa iba desať odhlášok. Zatiaľ členov máme a uvidíme, ako sa budú správať. Ak vstúpili do novej organizácie, majú na to plné právo. Nikomu brániť nebudeme. Ale zároveň môžu byť aj v KOVO. To je na ich rozhodnutí. Pokiaľ dostaneme odhlášky, nemôžeme ísť proti záujmom člena a budeme to plne rešpektovať," dodal Machyna.

 

Podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková doplnila, že v základnej organizácii bratislavskej automobilky sa snažili stabilizovať situáciu. "Poverili sme ľudí, ktorí budú ďalej pracovať pre našich členov. Vývoj ukáže, na koho strane je pravda. Potrebujeme urobiť za tým celým hrubú čiaru. Aj preto nám dáva dnešné rozhodnutie Rady o vylúčení niektorých členov OZ KOVO možnosť urobiť reštart. Vzhľadom na to, že nemôžeme tolerovať, aby ľudia, ktorí verejne poškodzujú dobré meno OZ KOVO a konajú v rozpore s jeho záujmami, boli naďalej jeho členmi," podotkla Benedeková.

 

OZ KOVO rozhodol 11. októbra o likvidácii základnej odborovej organizácie vo VW SK. Dôvodom má byť porušenie stanov, keď odbory vylúčili jedného svojho člena. Je ním neúspešný protikandidát Zoroslava Smolinského v májových voľbách podporovaný Machynom Koloman Kraslan. Smolinský za tým vidí mocenskú ambíciu vedenia zväzu ovládnuť ich odborovú organizáciu a snahu zmocniť sa jej majetku, ktorý presahuje milión eur. O tom, čo sa s ním stane po jej zániku, rozhodne súd.

 

OZ KOVO tvrdí, že Smolinský spoločne s výborom sústavne porušoval stanovy zväzu, zavádzal jeho orgány a nerešpektoval ani ich rozhodnutia. Podal naňho trestné oznámenie pre zavádzajúce, osočujúce a nepravdivé vyhlásenia na adresu zväzu a Machynu. Účtovných dokumentov, ku ktorým sa nevie dostať, sa bude domáhať súdnou cestou. Smolinský založil v automobilke VW Slovakia Moderné odbory Volkswagen, ktoré majú už viac ako 7300 členov a OZ KOVO podľa neho prišiel doteraz celkovo o vyše 8100 odborárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies