Kováč spodobil výkony Petra Sagana do originálnej kovovej sochy

NETKY.SK • 5 August 2013, 14:53 • 2 min
Kováč spodobil výkony Petra Sagana do originálnej kovovej sochy

NOVÝ RUSKOV - Starý šijací stroj, kolesá z oračky či malá sečkáreň. Aj tieto dielce vytvárajú sochu najlepšieho slovenského cyklistu, ktorého originálne spodobil umelecký kováč Vladimír Eperješi z Nového Ruskova (okr. Trebišov). Autor hovorí, že k dielu ho inšpirovali skvelé výkony Petra Sagana na pretekoch Tour de France.

slovakia

left justify in out

Oceľová socha s názvom "Šagaň" znázorňuje jazdca na bicykli, ktorý drží v ruke kameň v podobe srdca. "Sochu som začal riešiť, keď sa Tour de France začala. Už vtedy som počítal s tým, že chlapec bude dobrý, a chcel som niečo urobiť na jeho počesť," priblížil dnes pre TASR Eperješi. Sagana podľa neho práve vystihuje to, že jazdí srdcom. 

Každá časť diela niečo znamená. Predok bicykla tvorí šijací stroj znázorňujúci svetlo. Tvorca vysvetľuje, že účelom je to, aby si jazdec mohol zašiť gate roztrhnuté pri páde. Vzadu je sečkáreň na trávu či ďatelinku, čo umožňuje prípravu "biologickej stravy" pre jazdca a zároveň odkazuje na Saganovo zelené tričko. Kolesá sú zo starej oračky. "To zase znázorňuje, že Sagan dokáže chodiť aj na takýchto starých kolesách," dodal Eperješi. Železný Sagan má aj do boku zdvihnutú nohu - odkaz na známe cyklistické parádičky mladého Slováka. 

Na diele pracoval autor zhruba tri týždne, kolesá a ďalšie veci našiel na šrotovisku. "Šagaň" stojí pri jeho dome s dielňou v Novom Ruskove. "Neviem, či Peter Sagan sochu videl. Možno sem niekedy príde na bicykli. Dúfam, že sa spolu stretneme," povedal Eperješi s úsmevom.

V pláne má umelecký kováč urobiť k soche ešte dievča, ktoré bude cyklistu sprevádzať. K jeho predchádzajúcim výtvorom z kovu patria aj veľká zemeguľa, Eiffelova veža, Šikmá veža v Pise, Socha slobody či londýnsky Big Ben.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies