Kovač v Budapešti: Chorvátsko chce intenzívne spolupracovať so zoskupením V4

NETKY.SK • 2 Február 2016, 16:57 • 2 min
Kovač v Budapešti: Chorvátsko chce intenzívne spolupracovať so zoskupením V4

BUDAPEST - Chorvátsko chce vytvoriť intenzívnu spoluprácu s Maďarskom a s krajinami Vyšehradskej štvorky, vyhlásil dnes v Budapešti šéf chorvátskej diplomacie Miro Kovač po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Kovač povedal, že terajšia chorvátska vláda sa chce sústrediť na budúcnosť, chce rozvíjať spoluprácu s Maďarskom, pritom sa ale nechce vyhýbať problémom.

 

"Dôležitá je komunikácia, aby sa otvorené otázky dali vyriešiť v duchu dobrého susedstva," dodal chorvátsky minister, podľa ktorého Chorvátsko je pripravené rokovať o otázke migračnej vlny.

 

"Kľúčom k riešeniu je koordinácia a v dlhodobom horizonte je možné nájsť riešenie iba na úrovni Európskej únie pri zainteresovaní všetkých členských krajín," dodal Kovač, ktorý súril obnovenie fungovania zmiešaných chorvátsko-maďarských komisií a navrhol aj prípadné spoločné rokovanie vlád Chorvátska a Maďarska.

 

"Záujmom Maďarska a Chorvátska nie je nepriateľstvo, ale priateľstvo a strategická spolupráca, ako tomu bolo aj dávnejšie," povedal Szijjártó.

 

Podľa maďarského ministra maďarsko-chorvátske vzťahy nikdy neboli také zlé ako teraz, preto obe vlády sa musia snažiť urobiť všetko pre to, aby sa vzájomné vzťahy zlepšili. "K tomu bude potrebná úprimnosť. V uplynulých mesiacoch predošlá chorvátska vláda viackrát nehodne napadla maďarskú vládu, je nám ale jasné, že terajší chorvátsky kabinet s tým nemá nič spoločné," zdôraznil maďarský minister.

 

Medzi dôležité otázky, ktoré bude treba riešiť, menoval Szijjártó obnovenie železničného spojenia medzi Maďarskom a Chorvátskom, výstavbu diaľnice, otázku chorvátskeho terminálu pre tekutý plyn a záležitosť vzťahu ropných spoločností MOL a INA.

 

Na margo migračnej vlny šéf maďarskej diplomacie konštatoval, že Európa je v súčasnosti bezbranná: masu migrantov prichádzajúcich do nej z juhu a z juhovýchodu nedokáže zastaviť ani kontrolovať, preto je potrebné vybudovať silný južný ochranný val. V opačnom prípade podľa jeho slov bude stúpať v EÚ teroristická hrozba a bude sa zhoršovať bezpečnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona