Kováč bojoval za Slovensko ako lev, spomína jeho hovorca

NETKY.SK • 6 Október 2016, 14:32 • 2 min
Kováč bojoval za Slovensko ako lev, spomína jeho hovorca

BRATISLAVA - Michal Kováč bol prezidentom v mimoriadne zložitej dobe. On mal však v sebe toľko statočnosti, zmyslu pre demokraciu a fair play, že sa postavil diktátorským tendenciám Vladimíra Mečiara a jeho súputnikov.

slovakia

left justify in out

A bol to doslova heroický zápas, uviedol pre agentúru SITA jeho bývalý hovorca Vladimír Štefko. Ten sa do Kancelárie prezidenta dostal potom, ako ho počas noci dlhých nožov parlament bez opory v zákone odvolal z funkcie ústredného riaditeľa Slovenského rozhlasu. Funkciu hovorcu mu potom ponúkol samotný Kováč.


Na prezidenta Kováča si spomína ako na "dialogického človeka". Ani v prezidentskej kancelárii neuplatňoval autoritatívne princípy. "Na veci mal svoj názor, ale vždy ho konzultoval s najbližšími spolupracovníkmi. Neurobil rozhodnutie bez toho, aby si ho nekonfrontoval s tým, čo si myslia jeho odborní spolupracovníci," uviedol Štefko. Podľa Kováčovho bývalého spolupracovníka bola jeho koníčkom "politika a výkon jeho funkcie". Venoval sa jej od rána do hlbokej noci a oddal sa jej celým telom a dušou, vyhlásil. Ľudí na osobných stretnutiach si vedel získať a stretnutia s občanmi, kde časť bola proti nemu nabrúsená a nainfikovaná mečiarovskou propagandou, končili potleskom, priblížil Štefko.


Kováč nebol jediným, vďaka ktorému sa Slovensko neocitlo v úplnej medzinárodnej izolácii, ale bol rozhodne hlavným činiteľom, ktorý pomáhal udržať našu krajinu nad hladinou. "Bol v tomto smere mimoriadne dôležitý činiteľ, ktorý bojoval o Slovensko ako lev," uviedol ďalej jeho spolupracovník. Podľa Štefka sa Kováč tešil veľkej úcte v zahraničí. "Vyjadrovali mu veľkú podporu, porozumenie a sympatie pre jeho politickú prácu v prospech Slovenska," priblížil na základe svojich spomienok.

 

Štefko si spomenul na situáciu počas zasadnutia Svetovej organizácie pre potraviny a poľnohospodárstvo, kde sa stretol s rakúskym prezidentom Thomasom Klestilom. Kováč na bilaterálnom rokovaní 10 minút vehementne obhajoval Slovensko, vysvetľoval Klestilovi, že Slovensko sa nerovná Mečiar a že je tu veľa demokraticky zmýšľajúcich ľudí. Prezident Klestil mu na to priateľsky položil ruku na koleno a povedal, že obdivuje, ako veľmi bojuje za Slovensko.


V súvislosti s obdobím, keď Michalovi Kováčovi uniesli syna, jeho hovorca uviedol, že bol presvedčený o jeho nevine a manipulácii zo strany Mečiara, Lexu a spol., ktorou ho chceli ako prezidenta znemožniť. Vnímal to ťažko, ale nezložil sa. Intenzívne pokračoval v práci, niesol to statočne, lebo bol presvedčený o pravde, dodal Štefko.


Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala. Do tejto nemocnice ho previezli už v piatok 30. septembra na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies