Kouč Weiss pred duelom v Dubline: "Vieme hrať ťažké zápasy"

NETKY.SK • 1 September 2011, 15:29 • 2 min
Kouč Weiss pred duelom v Dubline: "Vieme hrať ťažké zápasy"

Kouč Weiss pred duelom v Dubline: "Vieme hrať ťažké zápasy"

slovakia

left justify in out

img

Jeden z kľúčových súbojov kvalifikačnej B-skupiny EURO 2012 absolvujú slovenskí futbaloví reprezentanti v piatok 2. septembra (20.45 SELČ) na dublinskom Aviva Stadium proti domácim Írom. Spolu s Ruskom majú výbery trénerov Vladimíra Weissa a Giovanniho Trapattoniho na konte po 6. kolách zhodne 13 bodov a výsledok tak mnoho napovie do postupových šancí na budúcoročný finálový turnaj v Poľsku a na Ukrajine.
      Oba tímy majú niekoľko otáznikov v zostavách, keďže viacerých dôležitých hráčov trápia zdravotné problémy, hoci sezóna je ešte len na začiatku. V tábore hostí púta v tomto smere najväčšiu pozornosť stav kapitána Mareka Hamšíka z SSC Neapol, ktorý avizoval, že do hry nastúpi len keď bude úplne v poriadku. So zranenou nohou má problém aj obranca Zenitu Petrohrad Tomáš Hubočan, pre problémy brankárskej dvojky Mariána Kella slovenskí tréneri povolali Matúša Putnockého zo Slovana Bratislava. Talianovi Trapattonimu robí zasa vrásky na čele brankár Shay Given z Aston Villy, ktorého trápi boľavý chrbát podobne ako skúseného obrancu Kevina Kilbaneho. Kilbane ťahá v národnom mužstve sériu 66 odohraných zápasov po sebe, no ak sa jeho stav nezlepší, vráti sa opatery klubových lekárov v anglickom Derby County. Jeho miesto by potom zaujal Stephen Ward z Wolverhamptonu Wanderers.
      Kouč osemfinalistu MS 2010 v JAR teda musí "upiecť" správnu zostavu s tými hráčmi, ktorí sú k dispozícii. Weiss, ktorému sa často v dôležitých dueloch darí nasadiť niekedy aj prekvapujúce meno do základu, je v tomto smere optimistom. "Verím, že všetci, ktorí nastúpia, budú mať čistú hlavu a veľké srdce, aby ukázali, že sme rovnako dobrí ako Írsko. Myslím, že s Miškom Hippom urobím zostavu, ktorá bude najsilnejšia," povedal Weiss. Pred dvoma rokmi získal jeho tím dôležité víťazstvo 2:0 v Belfaste proti Severnému Írsku, ktoré Slovákov nasmerovalo na africký kurz. Podobný výsledok by sa hosťom hodil aj teraz. "Nie je to úplne rovnaké, ale podobné, hoci súper je ťažší. Sme skúsenejší, o dva roky rozumnejší a starší, hráči o to lepší. Zápas je úplne otvorený, všetci rozmýšľajú nad víťazstvom," uviedol hlavný tréner SR, ktorý dobre pozná kvalitu najbližšieho oponenta: "Íri sú výborný tím, taký výber anglickej ligy so skvelým trénerom, zázemím a štadiónom. Vieme čo nás čaká. Myslím si ale, že aj my sme silní. Verím, že vieme hrať ťažké zápasy. Vieme sa na ne pripraviť. Dnes už ale nie je slabý súper. Íri mali nešťastie v minulej kvalifikácii, hrajú ale s obrovským srdcom a majú veľkú kvalitu."
      Slovenskí reprezentanti sú sami pred súbojom plní očakávania a svorne tvrdia, že urobia všetko preto, aby si z Dublinu odviezli priaznivý výsledok. "Čaká nás veľmi ťažký dvojzápas. V Írsku sú hráči poskladaní z anglickej ligy a absolútne nič ľahké nás tam nečaká. Či už to bude Keane, Doyle alebo Duff, čo sú všetko skvelí futbalisti. Oni dokážu rozhodnúť ťažké zápasy a na nich si musíme dať dobrý pozor. Bude ich hnať aj búrlivé prostredie. Ale my veríme, že to zvládneme," povedal obranca Peter Pekarík, čerstvá akvizícia tureckého Kayserisporu, kam odišiel na hosťovanie z WfL Wolfsburg. "Futbal sa hrá kvôli takýmto zápasom. Bude to výborný súboj. Kvalifikáciu máme dobre rozbehnutú, tešíme sa na zápas v Dubline a chcem uhrať čo najlepší výsledok," povedal stredopoliar Miroslav Stoch z Fenerbahce Istanbul, ktorý sa vrátil do tímu po disciplinárnom prehrešku, kvôli ktorému ho tréner Weiss vyradil z tímu na prípravný zápas s Rakúskom (2:1).
      Bilancia vo vzájomných stretnutiach je priaznivejšia pre domáci tím. V minulom roku v kvalifikácii v Žiline sa zrodila remíza 1:1 a to kapitán Robbie Keane ešte zahodil penaltu. V kvalifikácii o EURO 2008 Slovensko prehralo v marci 2007 na štadióne Croke Park s Írskom 0:1 a v Bratislave remizovalo 2:2.
      V piatok sa v skupine hrajú aj ďalšie dva zápasy, beznádejne posledný outsider z Andorry hostí Arménsko, v Moskve sa predstaví Macedónsku. V utorok 6. septembra sa slovenský výber predstaví v Žiline proti Arménsku, s ktorým na jeho pôde prehralo 1:3, šlágrom utorka bude duel Ruska s Írskom v Moskve.
      Zápas, ktorý v priamom prenose odvysiela na Slovensku televízia Markíza, zverila Európska futbalová únia (UEFA) portugalskému rozhodcovi Pedrovo Proencovi.

      kvalifikácie EURO 2012, piatok 2. septembra:
      Dublin:
      Írsko - Slovensko /začiatok 20.45 SELČ/
      rozhoduje: Pedro Proenca (Port.)
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies