Kotyza apeloval na Štěpánka, aby dal Kvitovej viac priestoru

NETKY.SK • 18 November 2014, 08:08 • 2 min
Kotyza apeloval na Štěpánka, aby dal Kvitovej viac priestoru

PRAHA - David Kotyza bol počas tejto sezóny v podstate už-už na odchode z postu trénera českej tenistky Petry Kvitovej.

slovakia

left justify in out

"Ak by naďalej hrala tak zle, musel by som odstúpiť. Za jej výsledky som predsa zodpovedný. Nemalo by to zmysel," vyhlásil Kotyza v rozsiahlom rozhovore pre iDnes.cz. 

 

Kouč pripustil, že útlm sa dial súbežne s trvaním vzťahu hráčky s kolegom z dvorcov Radkom Štěpánkom: "Petra bola zamilovaná, on tiež. Len som mal pocit, že ona prestáva byť sama sebou. V tom čase to nejako neukočírovala. Nevenovala pozornosť niektorým veciam, neladilo to. Z hýbateľky sa stala povievajúcou, strácala svoju hlavu. Boli chvíle, keď to bežalo dobre. Niekedy to však škrípalo. V tíme sme sa o tom dosť bavili. S Petrou, so psychológom Michalom Šafářom, ale aj s Radkom. Hovoril som mu, že Petra si nedokáže nájsť pokoj na prácu, nekoncentruje sa, ako bola zvyknutá. Apeloval som naňho ako na parťáka, aby jej dal viac priestoru. Tiež sa snažil, aby všetko klapalo." 

 

Štyridsaťsedemročný vyštudovaný telocvikár a zemepisár Kotyza o nasledujúcom období, ktoré prinieslo rozpad vzťahu aj druhý Kvitovej triumf na Wimbledone, uviedol: "Pozoroval som, že Petre to šrotuje v hlave. Mám dojem, že premýšľala, do akej miery je v živote aj tenise spokojná. Potom zrazu na jar prišla na tréning a oznámila mi, že vzťah s Radkom je na konci. Čoskoro som videl obrovskú vôľu a vlastnú iniciatívu. Sama vyrukovala s tým, že zhodí pár kíl. Na Roland Garros prehrala v 3. kole po dlhej bitke s Kuznecovovou, ale už som videl bojovnú a odvážnu Kvitovú. Mentálne už tam bola a veci sa postupne dali do pohybu." 

 

Kotyza prezradil zvláštnu autosugesciu štvorky renkingu WTA: "Používa takú pomôcku. Na tréningoch si v myšlienkach zoberie vydarené podanie, strčí si ho do zásuvky a zavrie ju. Robí si zásobu na turnaj. Keď to potom v zápase potrebuje, vytiahne si eso z tej zásuvky a dá ho tam. Je to mentálna hra, ktorá jej dosť pomáha." 

 

Nástupca Mateja Liptáka Kotyza je vo funkcii od novembra 2008, stále sú mu však záhadou niektoré úkazy v súvislosti so zverenkyňou: "Pri rozohrávke pred finále Wimbledonu vyzerala Petra fantasticky a následne bola na centrkurte v tej svojej zóne. Bolo skoro jedno, kto stojí na druhej strane. Taký tranz sa jej občas stáva. Pomerne často vo Fed Cupe. Je jej to vidieť na očiach. S chalanmi si potom na lavičke hovoríme: ´Ty ´bláho´, to je nádhera! Súperka si bude musieť držať klobúk.´ Radi by sme ju do tej zóny vedeli dostať, ale nevieme ako." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies