Kotlebu čaká súdne pojednávanie vo veci používania nacistickej symboliky

NETKY.SK • 3 Marec 2020, 10:51 • 2 min
Kotlebu čaká súdne pojednávanie vo veci používania nacistickej symboliky

Špecializovaný trestný súd v Pezinku zrušil plánované pojednávanie v prípade obžalovaného predsedu strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu, ktoré sa malo uskutočniť zajtra 4. marca. Dôvodom je, že Kotleba sa zo stredajšieho termínu ospravedlnil a trvá na pojednávaní s jeho účasťou.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne súdu Kataríny Kudjákovej štvrtkový termín zatiaľ zostáva v platnosti. "Zajtrajšie (4.3.) pojednávanie je zrušené z dôvodu ospravedlnenej neúčasti obžalovaného, ktorý trvá na osobnej prítomnosti na hlavnom pojednávaní. Termín hlavného pojednávania nariadený na deň 05.03.2020 (štvrtok) o 09:00 hod. zostáva v platnosti," informovala.

 

Čoho sa súd týka?
Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

 

img

 

Čo predstavuje číslo 1488?
Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu "we must secure the existence of our people and a future for white children" (musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona