Aktualizované Kotleba si dnes svoj verdikt nevypočuje, pripravil si totiž trojhodinovú záverečnú reč

NETKY.SK • 21 September 2020, 15:40 • 2 min
Aktualizované Kotleba si dnes svoj verdikt nevypočuje, pripravil si totiž trojhodinovú záverečnú reč

BRATISLAVA - Pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze rozdávania kontroverzných šekov v hodnote 1488 eur sa odročuje na 12. októbra. Dôvodom je, že by obžalovaný nestihol prečítať svoju viac než trojhodinovú reč.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 21. september 18:42

Vo veci sa v pondelok na Špecializovanom súde v Pezinku pojednávalo takmer deväť hodín. Najskôr sa súd oboznamoval s listinnými dôkazmi, následne bolo dokazovanie ukončené a pristúpilo sa k predneseniu záverečných rečí.

 

Obhajoba tvrdí, že prokurátor nepreukázal Kotlebov zámer 

"Celú záverečnú reč prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) venoval smerom k prejavu sympatií a nie k trestnému činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Po prvý raz o prekvalifikovaní prokurátor ÚŠP povedal až vo svojej záverečnej reči," povedal druhý obhajca Kotlebu Ondrej Mularčík.

 

Podľa jeho vyjadrenia na zmenu právnej kvalifikácie ani raz prokurátor ÚŠP počas pojednávania nezareagoval. Urobil tak podľa Mularčíka až vo svojej záverečnej reči.

 

Na podujatí, kde sa pred troma rokmi rozdávali šeky v Banskej Bystrici, ani raz nezaznelo slovo Róm a ani pejoratívum tohto slova. "Bolo preukázané, že Kotleba dal nápis na ten šek? Šek, a to je kuriózne, ani raz nebol predložený na súde," zdôraznil obhajca.

 

Jasný návrh za prečin 

Prokurátor navrhol Kotlebovi trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby a so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Sadza v Trestnom zákone za spomínaný paragraf je od štyroch do ôsmich rokov odňatia slobody.

 

img

 

Dátum podujatia bol tiež symbolický

Na podujatí v marci 2017, keď Kotleba v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici odovzdal šeky, išlo o verejné podujatie za účasti stoviek ľudí.

 

Podujatie sa konalo 14. marca, prokurátor pripomenul, že v tento deň vznikol v roku 1939 Slovenský štát – satelit nacistického Nemecka. V úvode podujatia je vidno obraz prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa.

 

Ako však tvrdí Kotlebov obhajca Mularčík, podľa jeho poznatkov a záverov číslo 1488 je jedno kompaktné číslo, ktoré neznamená nič.

 

Existujú však príručky pre policajtov, kde sú čísla, symboly, nášivky neonacistov, ale nie je tam číslo 1488, skonštatoval obhajca pred súdom.

 

"Keď sa použijú, tak lomítkom, ale nie v tvare 1488," povedal Mularčík a navrhoval svojho klienta oslobodiť spod obžaloby.

 

Príliš okatá symbolika 

Kotleba odovzdal trom rodinám šeky, ktoré boli nadrozmerné a bolo na nich viditeľné číslo 1488. Svedkovia potvrdili, že na šekoch sa nachádzalo logo ĽSNS.

 

Suma 1488 nebola na odovzdaných šekoch náhodne. "Ide o notoricky známu nacistickú symboliku," zdôraznil prokurátor ÚŠP.

 

img

 

Podpora neonacizmu?

Prokurátor povedal, že konanie obžalovaného dokazuje, že je presvedčeným stúpencom neonacizmu. Poukál na aj na skutočnosť, že Kotleba dovolil byť na kandidtáke strany ĽSNS Milanovi Mazurekovi, ktorý je právoplatne odsúdený za extrémistické činy.

 

"Politiku využíva na propagáciu neonacistických, neofašistických názorov," povedal prokurátor. Podľa jeho názoru chcel predseda strany rozdávaním kontroverzných šekov rodinám v núdzi podporiť neonacistické idey a šíriť nenávisť voči rómskemu a židovskému etniku.

 

img

 

Výpovede svedkov odmenených rodín 

Jeden zo svedkov sa vyjadril, že celý kultúrny program bol slušný a len poďakoval Kotlebovi. Z jeho výpovede vyplynulo, že nemal výhrady k priebehu podujatia ani k dekorácii auly.

 

Nevnímal sumu ako symbol, ktorý by bol zakázaný. Rovnako aj ďalší svedkovia z rodín, ktorým šeky odovzdali, nevnímali sumu ako rozdelenú na číslice 14 a 88. Nepripisovali uvedenej sume na šekoch žiadny veľký význam.

 

img

 

Ako to je s výškou sumy?

Ďalší z Kotlebových obhájcov Tomáš Rosina spochybnil aj svedecké výpovede slovenského historika Jakuba Drábika a českého znalca Jana Uhlířa. Posledný z menovaných svedkov na predchádzajúcich pojednávaniach potvrdil, že číslo 1488 je známou neonacistickou šifrou.

 

Podľa obhajcu však tento znalec nevysvetlil, prečo číslo 1488 nemôže byť zložením napríklad čísel 1, 4 a 88 alebo 148 a 8. "Suma 1488 je predmetom rôznych právnych vzťahov a nikto nikdy nemal námietky voči takýmto sumám," povedal Rosina. Štát podľa neho nezakázal, aby sa takáto suma a ani jej vyobrazenie nepoužívalo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies