Kotlebovi neprešla výzva šéfovi krajskej polície, rokovanie bolo napäté

NETKY.SK • 15 September 2015, 21:07 • 2 min
Kotlebovi neprešla výzva šéfovi krajskej polície, rokovanie bolo napäté

BANSKÁ BYSTRICA – Výzva krajskému policajnému riaditeľovi na prijatie operatívnych opatrení proti zločinom páchaným "cigánskymi extrémistami" a ani vyčlenenie peňazí na pomoc pri zriadení obecnej polície v horehronských obciach Polomka, Závadka nad Hronom a Heľpa neprešli na rokovaní Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

slovakia

left justify in out

To sa uskutočnilo v pondelok (14.9.) popoludní opäť v Závadke nad Hronom, kde aj pred dvomi týždňami. Vtedy však zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné a skončilo sa predčasne.

 

Predsedovi BBSK Marianovi Kotlebovi poslanci väčšinou hlasov zmietli zo stola oba body programu, ktoré mali byť hlavným dôvodom, prečo sa zasadnutie koná práve na Horehroní. Rokovanie sprevádzalo napätie medzi predsedom BBSK a časťou poslancov, došlo aj k zvýšeniu hlasov.

 

"Dňa 19. augusta 2015 cigánsky extrémista v horehronskej obci Polomka okradol, znásilnil a brutálne zavraždil 50-ročnú matku troch detí, len niekoľko metrov od jej domova. Tento prípad nie je prvý a nebude ani posledný, ak polícia neprijme účinné opatrenia na zamedzenie cigánskeho teroru. Naopak podobné tragické prípady sa budú len stupňovať. Slušní ľudia v našom kraji už majú dosť sladkých rečí, ktoré nič neriešia. Potrebujú vidieť skutky, ktoré prinesú ich rodinám vytúžený pokoj a bezpečnosť," uvádza sa v dôvodovej správe, ktorú predkladal Kotleba.

 

Podľa krajského poslanca Ľubomíra Motyčku (nezávislý) väčšina poslancov oba spomínané body vnímala ako politickú záležitosť predsedu BBSK a "plnenie jeho volebného programu", preto tieto body presunuli až na záver rokovania.

 

"Poviem úprimne, ja som sa s ním povadil a rovno som mu povedal, že je to politický hyenizmus. Smrť ženy zneužíva na niečo také, pridali sa aj iní kolegovia. Ešte to nazve aj cigánskym extrémizmom. To je podľa mňa vyvolávanie nenávisti, násilia a zla, na čo on sa rozzúril. Ale aj ja viem kričať," konštatoval pre TASR Motyčka.

 

Emotívnu diskusiu ukončila predsedníčka väčšinového klubu v krajskom parlamente Smer-SD, KDH Ľubica Laššáková, ktorá navrhla pozvať na jedno z najbližších zastupiteľstiev BBSK krajského policajného riaditeľa Mariana Slobodníka a prediskutovať s ním bezpečnostnú situáciu v kraji.

 

Kotlebovi neprešla ani téma vyčlenenia 30.000 eur na zriadenie obecných polícií, od ktorých si sľuboval bezpečnosť, poriadok, ochranu života a zdravia obyvateľov. Ako pre TASR uviedol Motyčka, suma 30.000 eur pre tri horehronské obce je veľmi málo.

 

"Vystúpili starostovia dotknutých obcí, ktorí rozumne a vecne hovorili, ako si oni predstavujú riešenie," poznamenal poslanec. Starostovia by údajne skôr privítali zriadenie ešte jednej policajnej stanice medzi Breznom a Pohorelskou Mašou. Jeden zo starostov tiež zdôraznil význam rómskych občianskych hliadok, ktoré sa u nich osvedčili.

 

Krajský parlament napokon schválil iba vecné a praktické veci, teda uznesenia nevyhnutné pre chod kraja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona