Kotlebovci navrhujú zriadiť zákonom Domobranu

NETKY.SK • 25 September 2017, 10:06 • 2 min
Kotlebovci navrhujú zriadiť zákonom Domobranu

BRATISLAVA – Kotlebovci navrhujú zriadiť Domobranu. Do parlamentu preto predložili poslanci za Ľudovú stranu Naše Slovensko návrh zákona o Domobrane. Cieľom návrhu je vytvoriť legislatívny priestor na zabezpečenie vyššej úrovne ochrany života, zdravia a majetku obyvateľov Slovenskej republiky a tiež ochrany verejného poriadku, a to prostredníctvom vytvorenia Domobrany ako čiastočne dobrovoľníckeho poriadkového útvaru v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov - samosprávnych krajov.

slovakia

left justify in out

Kotlebovci upozorňujú, že bezpečnosť obyvateľov Slovenskej republiky by mal podľa súčasnej platnej legislatívy zabezpečovať Policajný zbor Slovenskej republiky a v obciach a mestách aj obecná, resp. mestská polícia, ako poriadkové útvary. „Prax však ukazuje, že tieto zložky častokrát zlyhávajú najmä pri plnení úloh na úseku prevencie, a to najčastejšie z dôvodov obmedzených personálnych kapacít a finančných zdrojov. Dôkazom toho je vysoká kriminalita, a to najmä v oblastiach s vysokou koncentráciou dlhodobo nezamestnaných a asociálov,“ zdôvodňujú svoj návrh. Podľa poslancov za ĽS-NS je výsledkom toho, že slušní ľudia v mnohých regiónoch Slovenska sú týmito asociálmi obťažovaní, okrádaní, napádaní, a aj znásilňovaní a vraždení. Život v týchto oblastiach sa preto podľa nich stáva doslova neznesiteľným, občania strácajú dôveru v štát a jeho orgány, a mnohí občania sa snažia z týchto oblastí Slovenska doslova utiecť.

Kotlebovci tiež poukazujú, že ministerstvo vnútra dlhodobo odmieta zriadiť, resp. obnoviť v minulosti zrušené obvodné oddelenia Policajného zboru vo viacerých takýchto problémových lokalitách, a to aj napriek petičným akciám občanov a žiadostiam zo strany starostov obcí, väčšinou takých, ktoré si nemôžu dovoliť zriadiť a prevádzkovať obecnú políciu.

 

„Jedným zo spôsobov riešenia tejto alarmujúcej situácie na miestnej úrovni je vytvorenie alternatívneho bezpečnostného orgánu, ktorý bude podporovať a dopĺňať verejné služby štátnej a obecnej polície všade tam, kde tieto služby z akýchkoľvek dôvodov absentujú alebo nepostačujú na zaistenie dostatočnej úrovne ochrany občanov a verejného poriadku,“ píšu v predkladacej správe poslanci.

 

Takýmto alternatívnym bezpečnostným orgánom je podľa nich nepochybne aj domobrana, ktorá je založená na verejno-súkromnom partnerstve a v súčasnosti v rôznych formách úspešne funguje v mnohých demokratických štátoch. Ako príklad možno uvádzajú Švajčiarsku konfederáciu, USA alebo Izrael.

Domobrana podľa navrhovaného zákona by bola poriadkovým útvarom zriaďovaným samosprávnym krajom všeobecne záväzným nariadením. Zastupiteľstvo každého samosprávneho kraja, zložené z priamo volených poslancov, by sa teda mohlo slobodne rozhodnúť, či na svojom území zriadi Domobranu.

 

Hlavnou úlohou Domobrany by bolo preventívnou hliadkovou činnosťou prispievať k vyššej úrovni ochrany životov, zdravia a majetku občanov, ako aj verejného poriadku na území samosprávneho kraja. Pri tejto svojej úlohe by Domobrana úzko spolupracovala s príslušnými útvarmi Policajného zboru a obecnej polície.Špecifikom Domobrany ako poriadkového útvaru zriadeného podľa predkladaného zákona by bolo intenzívne zapojenie dobrovoľníkov.

Najvyšším riadiacim orgánom Domobrany by bolo krajské veliteľstvo na čele s krajským veliteľom menovaným a odvolávaným zastupiteľstvom samosprávneho kraja. Krajské veliteľstvo by ďalej zriaďovalo okresné veliteľstvá. Najnižším článkom organizačnej štruktúry by boli miestne jednotky pôsobiace na území jednej alebo viacerých obcí. Miestne jednotky by boli zriaďované okresnými veliteľstvami na základe bezpečnostnej situácie a záujmu občanov o službu v Domobrane.

 

Príslušníkmi Domobrany by mohli byť len občania Slovenskej republiky, ktorí sú bezúhonnými osobami, dovŕšili zákonom stanovený vek, a ktorí sú telesne, duševne a odborne spôsobilí na plnenie úloh Domobrany a majú trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území príslušného samosprávneho kraja. Príslušníci Domobrany by sa delili na dve skupiny. Profesionálnych príslušníkov - zamestnancov samosprávneho kraja, ktorí by pôsobili v riadiacich a administratívnych funkciách a za ich výkon by poberali mzdu alebo odmenu, v závislosti od konkrétneho druhu pracovno-právneho vzťahu.

 

Dobrovoľníkov, ktorí by vytvárali hlavnú časť personálnych kapacít, určených na výkon hliadkovej činnosti priamo v teréne. Svoje úlohy by Domobrana v praxi napĺňala formou hliadkovej činnosti, pričom jednu hliadku by tvorili najmenej traja príslušníci Domobrany – veliteľ z radov profesionálnych príslušníkov Domobrany a najmenej dvaja členovia z radov dobrovoľníkov.

Príslušníci Domobrany by mali pri výkone svojich úloh oprávnenia podobné oprávneniam príslušníkov obecnej polície, avšak na rozdiel od obecnej polície by príslušníci Domobrany nevykonávali predvedenie na útvar Domobrany, ale každú zadržanú osobu by bezodkladne odovzdali príslušníkom Policajného zboru. Príslušníci Domobrany by taktiež, na rozdiel od obecnej polície, neprejednávali žiadne priestupky a teda by ani neudeľovali pokuty za ich spáchanie. V prípade, že by pri výkone služby zistili spáchanie priestupku, oznámili by to ihneď Policajnému zboru.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies