Kotlebovci chcú zrušiť stranám príspevky od štátu

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 11:35 • 2 min
Kotlebovci chcú zrušiť stranám príspevky od štátu

BRATISLAVA - Činnosť politických strán a hnutí by mala byť financovaná výlučne z dobrovoľných príspevkov členov a sympatizantov. Myslia si to poslanci za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Preto v novele zákona o politických stranách a politických hnutiach navrhujú zrušiť stranám štátne príspevky od štátu.

slovakia

left justify in out

"Cieľom legislatívneho návrhu je zrušiť financovanie politických strán z verejných zdrojov, znížiť zaťaženie štátneho rozpočtu a zosúladiť financovanie politických strán so znením Ústavy SR," píšu v návrhu kotlebovci.

 

Poukazujú, že v predchádzajúcom volebnom období 2012 - 2016 bolo politickým stranám zo štátneho rozpočtu vyplatených vyše 45 miliónov eur. "Za výsledky vo voľbách v marci 2016 im vznikol nárok na príspevky vo výške ďalších takmer 60 miliónov eur. A to všetko v situácii, kedy výška celkového dlhu SR prekročila úroveň 41 miliárd eur," uvádzajú poslanci, podľa ktorých to treba zmeniť.

 

Zmeny by sa mali týkať až strán, ktoré sa dostanú do parlamentu po budúcich parlamentných voľbách. "Príspevky sa nebudú vyplácať politickým stranám od začiatku mesiaca, v ktorom sa budú konať najbližšie voľby do NR SR," píše sa v návrhu.

 

Spolu s týmto návrhom bude na júnovej schôdzi aj ďalšia novela rovnakého zákona. Tá je však už v druhom čítaní. Ondrej Dostál z opozičnej SaS v nej navrhuje zakázať politickým stranám ozbrojovanie a vytváranie ich ozbrojených zložiek. Rovnako by mali mať zakázané používať štátne príspevky za voľby a mandát na financovanie a podporu ozbrojených zložiek alebo iných ozbrojených útvarov a skupín.

 

Ak by vznikajúca strana zákazy porušila, nemusela by byť zaregistrovaná, alebo ak by zákazy porušila existujúca strana, Najvyšší súd SR by ju mohol rozpustiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona