Kotlebova ĽSNS neuspela, očkovanie na báze dobrovoľnosti neprešlo

NETKY.SK • 9 Február 2017, 12:52 • 2 min
Kotlebova ĽSNS neuspela, očkovanie na báze dobrovoľnosti neprešlo

BRATISLAVA - Očkovanie na dobrovoľnej báze sa na Slovensku zavádzať nebude. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia od ĽSNS, ktorá navrhovala, aby sa občania SR mohli sami rozhodnúť, či podstúpia očkovanie.

slovakia

left justify in out

"Očkovanie sa u nás vykonáva masovo aj na najmenších deťoch, pričom so sebou prináša značné zdravotné riziká a súčasne je vykonávané v drvivej väčšine prípadov na zdravých ľuďoch, len ako prevencia – keď nie je bezprostredne ohrozený ich život a zdravie," zdôrazňovali kotlebovci s tým, že podľa súčasného zákona je očkovanie nielen formálne povinné, ale aj sankcionovateľné pomerne vysokými pokutami.

 

Podľa nich sú občania SR pod hrozbou pokuty nútení podstupovať očkovanie a nechať očkovať svoje deti bez ohľadu na to, či s týmto významným lekárskym zákrokom vyslovia súhlas, alebo nie. "Vykonávanie lekárskych zákrokov bez informovaného súhlasu dotknutej osoby alebo jej zákonného zástupcu je pritom v rozpore so základnými ľudskými právami, a preto je porušením medzinárodného práva, ktorým je Slovenská republika viazaná," argumentovali poslanci s odvolaním sa na Dohovor o ľudských právach a biomedicíne, podľa ktorého sa "zásah v oblasti zdravia môže vykonať iba vtedy, ak osoba, ktorej sa týka, bola informovaná a so zásahom vyjadrila súhlas".

 

Na presadenie dobrovoľnosti očkovania uviedli poslanci ĽSNS viacero argumentov. Tvrdili, že očkovanie so sebou prináša celý rad závažných rizík pre život a zdravie ľudí, nie je dostatočne efektívne a často je kontraproduktívne, nie je pravou príčinou ústupu infekčných chorôb, nie je opodstatnené, pretože veľká časť chorôb sa už u nás nevyskytuje, pokles zaočkovanosti populácie v poslednej dobe nemal za následok vznik epidémií, očkovanie niektorými vakcínami je nezlučiteľné s kresťanskou vierou a že očkovanie je veľký biznis farmaceutických firiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona