Kotlebova ĽS NS vyzýva strany, aby sa vzdali príspevkov od štátu

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 11:15 • 2 min
Kotlebova ĽS NS vyzýva strany, aby sa vzdali príspevkov od štátu

BRATISLAVA – Strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS NS) vyzýva všetky politické strany, ktoré majú nárok na príspevky zo štátneho rozpočtu, aby sa týchto peňazí vzdali a vrátili ich štátu. Predseda ĽS NS Marian Kotleba dnes predstavil deklaráciu politických strán o vzdaní sa štátneho príspevku, predsedu parlamentu Andreja Danka ĽS NS požiadala, aby zvolal stretnutie lídrov všetkých politických strán, ktorým vznikol nárok na štátny príspevok.

slovakia

left justify in out

„Predmetom stretnutia predsedov strán má byť prijatie deklarácie politických strán o vzdaní sa príspevku zo štátneho rozpočtu,“ povedal Kotleba.

 

Líder ĽS NS upozornil, že za štyri roky politické strany od štátu dostanú na svoju činnosť takmer 60 miliónov eur. Kotlebova strana, ktorá je spájaná s extrémizmom, zatiaľ zo štátneho príspevku neminula ani euro, avšak pokiaľ sa štátnych peňazí nevzdajú iné strany, príspevku sa nevzdá ani ĽS NS. Kotleba rovnako vysvetlil, že zákon dnes neumožňuje, aby strana štátny príspevok venovala na charitu alebo vrátila štátu, aby sa tak mohlo stať, treba zmeniť zákon.

 

Kotlebovci v novele zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktorú predložili do parlamentu, navrhujú zrušiť financovanie politických strán z verejných zdrojov. Návrhom chcú znížiť zaťaženie štátneho rozpočtu a zosúladiť financovanie politických strán so znením ústavy. „Pri zohľadnení stavu verejných financií, zdravotníctva, školstva a mnohých ďalších rezortov je nemorálne, aby sa zo štátneho rozpočtu naďalej zákonom dotovala práve činnosť politických strán. Za predchádzajúce volebné obdobie 2012 - 2016 bolo politickým stranám zo štátneho rozpočtu vyplatených vyše 45 miliónov eur. Za výsledky vo voľbách v marci 2016 im vznikol nárok na príspevky vo výške ďalších takmer 60 miliónov eur. A to všetko v situácii, keď výška celkového dlhu Slovenskej republiky prekročila úroveň 41 miliárd eur,“ argumentuje ĽS NS.

 

Financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je podľa ĽS NS v rozpore s ústavou, v ktorej sa uvádza, že „politické strany a politické hnutia, ako aj spolky, spoločnosti alebo iné združenia sú oddelené od štátu“. Žiadne politické zoskupenie nemôže byť podľa ĽS NS považované za oddelené od štátu, pokiaľ je z neho priamo financované. Činnosť politických strán a hnutí by mala byť financovaná výlučne z dobrovoľných príspevkov členov a sympatizantov, ktorí súhlasia s hodnotovou a programovou orientáciou daného politického zoskupenia, myslia si poslanci ĽS NS.

 

Ľudová strana Naše Slovensko za aktuálne štvorročné volebné obdobie od štátu zinkasuje viac ako päť miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies