Kotleba vetuje rozpočet, BBSK zostáva v provizóriu

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 17:02 • 2 min
Kotleba vetuje rozpočet, BBSK zostáva v provizóriu

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zostáva v rozpočtovom provizóriu. Jeho tohtoročný rozpočet, ktorý zastupiteľstvo schválilo na zasadnutí 28. februára, župan Marian Kotleba nepodpíše.

slovakia

left justify in out

„Tak, ako avizovali niektorí poslanci, ktorí hlasovali proti tomuto rozpočtu, rozpočet nie je vykonateľný a určite ho pán predseda dnes do polnoci nepodpíše,“ uviedol dnes hovorca BBSK Miroslav Belička s tým, že o polnoci uplynie termín, dokedy má predseda rozhodnúť o podpísaní či nepodpísaní schváleného rozpočtu.

Kotleba už krátko po hlasovaní o rozpočte uviedol, že v schválenej podobe ho zrejme nepodpíše. V porovnaní s návrhom, ktorý na zasadnutie predložil, totiž zastupiteľstvo prijalo rozpočet s viacerými zmenami, ktoré navrhol a presadil väčšinový klub Smer-SD, KDH. Zastupiteľstvo výdavky na Úrad BBSK skresalo o zhruba o 1,062 milióna eur, ktoré rozdelilo na krytie nových kapitálových výdavkov a bežných výdavkov, ktoré v pôvodnom návrhu neboli zahrnuté. Konkrétne ide o vyše 207-tisíc eur na päťpercentné spolufinancovanie projektov stredných škôl podporených z eurofondov, zvýšenie sumy na prideľovanie dotácií zo 150-tisíc na 400-tisíc eur, kapitálové výdavky takmer 222-tisíc eur na dva projekty deinštitucionalizácie domovov sociálnych služieb a zvýšenie kapitálových výdavkov na výstavbu cyklotrasy zo Zvolena do Sliača z 250-tisíc na vyše 633-tisíc eur. Poslanci zároveň odobrali županovi jeho doterajšie kompetencie na schvaľovanie zmien rozpočtu. Celková výška tohtoročných príjmov aj výdavkov zostala rovnako ako v predloženom návrhu rozpočtu na úrovni 148,159 milióna eur, pričom schodok kapitálového rozpočtu a schodok finančných operácií má vyrovnať prebytok bežného rozpočtu.

Podľa predsedníčky väčšinového poslaneckého klubu Smer-SD, KDH Ľubice Laššákovej by mali poslanci ešte tento týždeň požiadať župana o zvolanie mimoriadneho zasadnutia zastupiteľstva, na ktorom jeho veto prelomia a rozpočet definitívne schvália. „Veci treba riešiť okamžite. Čím skôr sa rozhodneme a zvoláme mimoriadne zastupiteľstvo a čím skôr schválime rozpočet, tým lepšie pre BBSK,“ uviedla dnes Laššáková s tým, že 25. apríla, keď má byť najbližšie riadne zasadnutie, je neskoro.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies