Kotleba stopol dotáciu už aj BDnR, dostalo ju na projekt STOP EXTRÉMIZMU

NETKY.SK • 29 September 2015, 16:55 • 2 min
Kotleba stopol dotáciu už aj BDnR, dostalo ju na projekt STOP EXTRÉMIZMU

BANSKÁ BYSTRICA - Bábkové divadlo na Rázcestí(BDnR) v Banskej Bystrici je po Divadle Štúdio tanca druhým kultúrnym zariadením, ktorému predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba nepodpísal dotačnú zmluvu.

slovakia

left justify in out

BDnR získalo finančnú podporu takmer 7000 eur od Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na projekt v oblasti podpory ľudských práv STOP EXTRÉMIZMU!, zameraný na študentov stredných škôl. 

 

Nepodpísaním zmluvy ho BBSK, ako zriaďovateľ divadla s 55-ročnou históriou, bez udania dôvodu zrušil. Ako dnes na tlačovej besede uviedli umelci, aj napriek tomu sa rozhodli projekt realizovať. Vyhlásili verejnú zbierku a začali s nenásilným, tichým občianskym protestom nazvaným Biela stuha.

 

Ako sa uvádza vo vyhlásení Úradu BBSK pre TASR, "žiadosť o dotáciu vníma ako provokáciu, pretože je zrejmé, koho by v daných predstaveniach označovali za extrémistov". Navyše odmieta jednostranné ponímanie rasizmu. Divadelníci rozhodnutie predsedu BBSK označili za "novodobý fenomén totalitnej cenzúry" a nechcú mlčať.

 

"Od roku 1989 sa v našej kultúrno-spoločenskej histórii nestalo, aby vrcholný predstaviteľ kraja nepodpísal schválený projekt, ktorý kultúrna inštitúcia získala pre svoju činnosť a takto hrubo, nekompetentne a totalitne zasiahol do dramaturgického plánu divadla," zdôraznil umelecký šéf Marián Pecko.

 

Divadelníci doteraz žiadny tlak zo strany BBSK necítili. Je to prvá dotácia, ktorú im Kotleba nepodpísal a zaskočilo ich to. Cítia sa ohrození. BDnR malo odohrať predstavenia Ireny Brežnej List čiernemu synovi a následne sa mali uskutočniť semináre a diskusie so študentmi na tému xenofóbia, rasizmus a iné nehumánne prejavy a porušenia voči ľudskosti.

 

"Extrémizmus nie je len prejav strachu z utečencov. Je to radikálne chovanie v rámci akýchkoľvek verejnoprospešných myšlienok alebo činností, má veľa foriem. Išlo nám o scitlivovanie verejnosti, že niekto alebo niečo okolo nás je iný-iné a my máme z toho strach," priblížila charakter projektu riaditeľka BDnR Iveta Škripková.

 

"V auguste bol zrušený projekt Divadla Štúdio tanca, v septembri náš o tolerancii a proti xenofóbii, zajtra to bude čo? Rovno celé divadlo? Alebo rozprávky pre deti O zlatej rybke? Alebo knižky nestorov literatúry pre deti, Malý princ? Lebo je príliš liberálny? Jeho autor je Francúz? A pilot? Alebo kto?," vyjadrilo svoju obavu vedenie BDnR.

 

"Nepodpísanie dotácií predsedom BBSK Marianom Kotlebom sa často mylne interpretuje ako účelové poškodzovanie kultúry. V žiadnom prípade nám nejde o potláčanie kultúry, práve naopak, ústretovo podporujeme všetky akcie vedúce k pozdvihnutiu kultúry v kraji," uviedol v stanovisku Úradu BBSK Milan Uhrík.

 

"Dotácia vo výške 6985 eur mala byť určená na politicky ladenú sériu divadelných vystúpení na stredných školách STOP EXTRÉMIZMU! a vystúpenia mala spoluorganizovať aj mimovládna, čiže súkromne financovaná organizácia Amnesty International, ktorá niekoľkokrát svojvoľne obvinila Slovákov z rasizmu a xenofóbie pre údajnú diskrimináciu Cigánov. Žiadosť o dotáciu vnímame ako provokáciu, pretože je zrejmé, koho by v daných predstaveniach označovali za extrémistov," vysvetlil Uhrík.

 

Podľa neho z popisu predstavenia jasne vyplýva, že "boj proti rasizmu" je vnímaný jednostranne a že "za extrémistov by boli označení opäť bieli Slováci". BBSK odmieta také jednostranné ponímanie rasizmu. "Okrem toho nepovažujeme za správne, aby po našich, slovenských, školách behali platené zahraničné mimovládne združenia a učili a rozhodovali o tom, kto bude považovaný za extrémistu a kto nie," dodal Uhrík.

 

BDnR sa rozhodlo pre nenásilný protest nazvaný Biela stuha. "Bielou stužkou na zápästí symbolicky protestujeme proti neetickému zneužívaniu moci vrcholných predstaviteľov BBSK a proti mocenským zásahom do slobody našej tvorby a činnosti divadla, a nielen nášho," konštatovala Škripková.

 

Divadlu počas dňa vyjadrilo podporu už viacero divadelných a umeleckých inštitúcií z celého Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona