Kotleba spochybňuje podpisy poslancov Smeru a KDH

NETKY.SK • 27 Január 2015, 16:28 • 2 min
Kotleba spochybňuje podpisy poslancov Smeru a KDH

BANSKÁ BXSTRICA - Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba má podozrenie, že poslanecký klub Smer-SD - KDH disponuje hárkami s podpismi poslancov, ktoré používa podľa svojvoľnej potreby.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede v súvislosti s najnovšou žiadosťou o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Zastupiteľstva BBSK, ktorú 9. januára spolu s podpismi 23 poslancov podala predsedníčka klubu Smer-SD – KDH Ľubica Laššáková. Na hárku s podpismi, datovanými 7. januára, je totiž aj zabielený podpis primátora Tisovca Petra Mináča, bývalého člena klubu Smer-SD – KDH, ktorý sa však v decembri vzdal mandátu poslanca BBSK.

 

„Bola táto listina s podpismi prichystaná už skôr? Alebo je možné, že má poslanecký klub Smer - KDH takýchto bianco listín prichystaných už viac?“ spýtal sa na tlačovej besede Kotleba s tým, že to považuje za závažnú skutočnosť. Upozornil tiež na to, že hoci v navrhnutom programe mimoriadnej schôdze je okrem iných bodov aj prerokovanie podnetov poslanca Národnej rady SR Miroslava Beblavého, tie Zastupiteľstvu BBSK oficiálne doručili až 8. januára, teda o deň neskôr, než sa poslanci pod žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze podpísali. „Mne z toho vyplýva záver, že celá táto aféra, ktorá sa týka podnetov pána poslanca Bablavého, bola spracovaná už dávno vopred v spolupráci strany Smer a strany Sieť. Lebo tieto body do zastupiteľstva predkladajú poslanci Smeru a nie predseda komisie na ochranu verejného záujmu,“ uviedol Kotleba. Dodal však, že napriek svojim podozreniam mimoriadnu schôdzu zastupiteľstva zvolá. Uskutoční sa v sobotu 31. januára v jedálni banskobystrického športového gymnázia a Kotleba naň chce pozvať aj Beblavého. 

 

Predsedníčka klubu Smer-SD – KDH Laššáková pre agentúru SITA uviedla, že Mináčov podpis sa pod žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze dostal omylom, keď podpisoval prezenčnú listinu na zasadnutí klubu. „Mináč chodí na kluby, neuvedomila som si, že už nie je poslancom. Občas prídu aj bývalí poslanci, chcú vedieť, čo sa deje,“ uviedla Laššáková. Na margo toho, že žiadosť o zvolanie schôdze poslanci podpísali o deň skôr, než boli oficiálne doručené Beblavého podnety, povedala, že o podnetoch už vtedy vedeli z médií, keďže Beblavý o ich podaní informoval 7. januára. 

 

Poslanec Národnej rady SR Beblavý doručil Zastupiteľstvu BBSK dva podnety na Kotlebu pre možné porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov. Prvý sa týka finančných darov, ktoré Kotlebovi posielajú na jeho účet aj zamestnanci BBSK, čo v decembri potvrdil sám Kotleba. Podľa Beblavého za to Kotlebovi hrozí pokuta vo výške 12 mesačných platov. Druhý sa týka Kotlebovho prevádzkovania živnosti aj vo funkcii predsedu BBSK, za čo mu podľa Beblavého hrozí pokuta vo výške šiestich platov. 

 

Medzi hlavné body mimoriadnej schôdze má okrem Bablavého podnetov patriť aj opätovné schvaľovanie tohtoročného rozpočtu BBSK, ktorý Kotleba vetoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies