AKTUALIZOVANÉ Polícia obvinila poslanca Mizíka zo šírenia extrémizmu

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 14:04 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Polícia obvinila poslanca Mizíka zo šírenia extrémizmu

BRATISLAVA – Dnešný zásah policajného komanda proti poslancovi NR SR Stanislavovi Mizíkovi priamo počas výkonu poslaneckého mandátu, je vážny precedens. Vyhlásil to predseda strany ĽSNS Marian Kotleba na dnešnej tlačovej besede po tom, ako polícia prišla dnes dopoludnia po Mizíka na školský výbor parlamentu. K tejto veci sa na dnešnej tlačovej konferencii vyjadril aj minister vnútra Róbert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Róbert Kaliňák zvolal tlačovku, aby mohol reagovať na Mizíkové obvinenie zo šírenia extrémizmu. Vyšetrovanie vedie prokurátor a poverený vyšetrovateľ, ministerstvo vnútra ani riaditeľ policajného zboru nemá dosah na ovplyvňovanie vyšetrovanej veci poznamenal Kaliňák. „Prejavy extrémizmu útočia na demokraciu, ktorú sme začali budovať pred 28 rokmi“, vyjadril sa Kaliňák. Názory a prejavy ohľadne druhej svetovej vojny, ktoré prezentujú Kotlebovci sú pre Kaliňáka nepochopiteľné.

 

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru dnes vzniesol obvinenie proti Mizíkovi za trestné činy extrémizmu, konkrétne za prečin výroby extrémistických materiálov, prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia. V týchto chvíľach vykonávajú príslušníci Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru zaisťovacie úkony v priestoroch kancelárie poslanca v NR SR a to za účasti obvinenej osoby.

 

Predseda strany Ľudovej strany Naše Slovensko Kotleba sa vo vyhlásení vyjadril „Slovenskú republiku ovládol fašistický režim, ktorý sa neštíti zneužiť silové zložky štátu na potlačenie skutočnej opozície,“.

Podľa Kotlebu polícia zasiahla násilným spôsobom do slobodného výkonu mandátu poslanca, ktorý získal vo voľbách od ľudí. "Takéto obludné konanie sa ešte nestalo," povedal a pýta sa, čo bude nasledovať. "Zneužívanie polície, tajnej služby? To, že žijeme vo fašistickom Slovensku, je dnes nespochybniteľné. Kto je súčasný Duce tohto režimu, premiér, minister vnútra či ministerka spravodlivosti?" pýtal sa.

Mizík sa na tlačovú besedu nedostavil, lebo podľa Kotlebu je v šoku a otrasený. Dodal, že vo vznesenom obvinení voči Mizíkovi polícia neuvádza žiadne priame dôkazy. "V samotnom odôvodnení chýba akýkoľvek dôkaz, že by Mizík hanobil nejakú skupinu ľudí. Celý tento zásah bol brutálnou ukážkou moci, ktorá proti poslancovi zasiahla jedine pre jeho politický názor," dodal. Kotleba uviedol, že nemá prečo kritizovať názory Mizíka. "Stotožňujem sa s tým, že vyjadril slobodne svoj názor," uzavrel.

Poslanec ĽS-NS Stanislav M. je obvinený z extrémistických trestných činov. Agentúre SITA to potvrdil policajný hovorca Martin Wäldl. Spresnil, že Stanislav M. je obvinený z prečinu výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenie národa, rasy a presvedčenia.

 

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru dnes vzniesol obvinenie voči osobe S. M., poslancovi NR SR za trestné činy extrémizmu," uviedol. Polícia vykonala aj o prehliadku nebytového priestoru v kancelárii poslanca v areáli Bratislavského hradu. Vznesenie obvinenia Stanislavovi M. v súvislosti s jeho januárovými vyjadreniami na adresu osobností vyznamenaných prezidentom Andrejom Kiskom potvrdila pre agentúru SITA aj hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Poslanec 10. januára na sociálnej sieti napadol zoznam ocenených osobností, prekáža mu okrem iného ich židovský pôvod. Podľa poslanca prezident Kiska sa buď zbláznil, alebo vedome degraduje slovenské vyznamenania. Udeľovanie štátnych vyznamenaní Kiskom otočilo zdravý rozum hore nohami, napísal ďalej. Negatívne komentoval udelenie vyznamenania aj Michalovi Kaščákovi, ktorý je podľa jeho vyjadrení organizátor zvráteného festivalu Pohoda. Na adresu Daniely Šilanovej napísal, že bola fanatička do cigánskych zvykov. Polícia začala konať ex offo, na prokuratúru prišli aj podnety od občanov.

Predseda parlamentu Adrej Danko vtedy reagoval na poslancov status, že „sa tým budeme vážne zaoberať“. V rámci toho, čo nám zákon dovoľuje, nezostane nitka suchá na ĽSNS, zdôraznil v reakcii šéf parlamentu. Proti vyjadreniam Stanislava M. sa jasne postavila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

 

„Nemusí každý súhlasiť s vyznamenaniami, ktoré udelil prezident Kiska, ale kádrovanie ich držiteľov podľa pôvodu, ako to urobil poslanec Kotlebovej strany na internete, je už ďaleko za hranicami, ktoré môžeme ako spoločnosť akceptovať,“ vyhlásila. Podľa Žitňanskej sú výroky poslanca nielen hlúpe, ale pre spoločnosť nebezpečné, a práve preto, že ide o poslanca, treba ich jasne odmietnuť.

Poslanec Stanislav M. má problémy aj v súvislosti s vyjadreniami v parlamente, za čo mu už vyrubili pokutu 1 000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies