Kotleba podal na Remišovú trestné oznámenie, dnes vypovedala na polícii

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 15:19 • 2 min
Kotleba podal na Remišovú trestné oznámenie, dnes vypovedala na polícii

BRATISLAVA - Poslankyňa NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veronika Remišová bola dnes ráno na základe predvolania vypovedať na Odbore kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ Bratislava IV.

slovakia

left justify in out

Banskobystrický župan Marián Kotleba na ňu podal trestné oznámenie za slová „V Banskobystrickom kraji štát musel prebrať do správy niektoré cesty, ktoré mala spravovať VÚC, pretože Kotleba nebol schopný zabezpečiť ich riadnu prevádzku a opravu“. Tieto slová Veronika Remišová povedala v rozhovore pre internetový portál TV Markíza v decembri 2016.

Podľa Remišovej politik by si mal svoje postavenie budovať svojou prácou a komunikáciou s občanmi, nie zneužívaním polície a súdov na kriminalizáciu politických oponentov. „Trestný čin ohovárania, ako ho podľa trestného oznámenia chápe pán Kotleba, môže spáchať každý, kto by rovnaké slová povedal kamarátovi pri pive,“ povedala Remišová dnes pre agentúru SITA. Podávanie trestných oznámení za podobné malichernosti by malo byť podľa nej výstrahou pre ľudí, ktorí si robia ilúzie o zámeroch pána Kotlebu. „Dlhé roky sme tu mali režim, ktorý sa snažil vlastnú neschopnosť zakrývať prenasledovaním ľudí, ktorí na ňu upozorňovali. Nesmieme dopustiť, aby ľudia s podobnými zámermi opäť ničili našu krajinu,“ povedala Remišová.

K samotnému trestnému oznámeniu povedala, že v lete bola s rodinou na dovolenke v Telgárte a pri výlete na Muránsky hrad prechádzali cestou druhej triedy 531, ktorá bola plná dier, krivá a s poškodenou krajnicou. „Ako cyklista by som sa na takejto ceste bála o život, hoci Muránska planina je nádherná a na cyklistiku i turistiku ako stvorená. Pri ceste bola nepokosená vysoká tráva, na niektorých miestach kríky zakrývali dopravné značky. Moju kritiku potvrdzujú aj sťažnosti občanov, napríklad otvorený list občanov okresu Revúca z leta 2016, v ktorom sa sťažujú na havarijný stav ciest,“ uviedla.

V septembri 2016 vláda rozhodla, že cestu cez Muránsku planinu prevezme od banskobystrickej župy do správy štát. „V prvom rade ale havarijný stav ciest potvrdzuje dokument, ktorý predkladal na posudzovanie Milan Uhrík, riaditeľ župného úradu a zároveň poslanecký kolega Kotlebu z parlamentu. Nevedno, či sa o stave ciest v kraji niekedy rozprávali, ale podľa strategického dokumentu Regionálna integrovaná územná stratégia Banskobystrického kraja je takmer 40 percent dĺžky cesty 531 v nevyhovujúcom/havarijnom stave. Z prílohy P4 k stratégii vyplýva, že úsek cesty 531 má nevyhovujúci stavebno-technický stav vozovky a most 531-042 Muráň je poškodený hĺbkovou koróziou oceľovej nosnej konštrukcie, má podmyté opory a nevyhovuje bezpečnej doprave,“ upozornila poslankyňa OĽaNO.

Kotleba pred župnými voľbami podľa Remišovej rozprával, ako by župa mohla zamestnávať dlhodobo nezamestnaných aj pri údržbe ciest. Upozornila, že dnes o žiadnych tisícoch zamestnaných s krompáčom a lopatami nepočuť a treba si preto pripomenúť slová Kotlebu spred štyroch rokov: „Po štyroch rokoch ľudia budú môcť povedať, áno, Kotleba iba táral alebo áno, zamestnal ďalších 10 – 15 tisíc ľudí“.

 

„Kotleba sa rád chváli, ako dobre hospodári s peniazmi VÚC. V skutočnosti však využíva hlave to, že ľudia na Slovensku platia vďaka legislatívnym zmenám strany Smer väčšie dane a po rozdelí tak VÚC dostáva každý rok o milióny eur viac, ako dostával pred zvolením pána Kotlebu za župana. Dane z príjmu fyzických osôb ľudí z celého Slovenska ministerstvo financií rozdeľuje zo spoločného balíka podľa šiestich kritérií. Banskobystrický kraj dostáva najviac prostriedkov podľa troch z nich, okrem iného aj podľa dĺžky ciest v správe kraja,“ zdôraznila Remišová s tým, že podľa rozpočtu kraja boli daňové príjmy v roku 2012 približne 72 miliónov eur.

 

Na rok 2017 ministerstvo financií odhaduje daňové príjmy kraja na 104 miliónov eur. Kraj tak dostane o 32 miliónov eur viac. „Ľudia v kraji sa preto musia pýtať, či na školstve, zdravotníctve, sociálnych službách a cestách v správe samosprávneho kraja tieto desiatky miliónov eur vybraných z vreciek všetkých obyvateľov Slovenska vidno,“ dodala.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona