Kotleba nepodpíše dotácie pre divadlo, pod oknami Úradu BBSK bude pohreb tvorivosti

NETKY.SK • 7 August 2015, 10:38 • 2 min
Kotleba nepodpíše dotácie pre divadlo, pod oknami Úradu BBSK bude pohreb tvorivosti

BANSKÁ BYSTRICA - Zrušenie 11. ročníka tradičného festivalu Dni tanca pre vás a ohrozená existencia profesionálneho tanečného Divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici vyvolali v meste pod Urpínom rozhorčenie.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je fakt, že predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba nepodpísal zmluvy na čerpanie dotácií, ktoré divadlo získalo od ministerstva kultúry. Počas dnešného rokovania Zastupiteľstva BBSK chcú aktivisti zorganizovať na Námestí SNP o 13.00 h, teda priamo pod oknami Úradu BBSK, "symbolický pohreb slovenskej umeleckej tvorivosti". Informovali o tom na sociálnej sieti.

 

Ako dnes pre TASR konštatoval riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík, "predseda BBSK nemá záujem na rozvoji tohto smeru dekadentného 'umenia', preto sa rozhodol, že spomínané dotácie pre Divadlo Štúdio tanca nepodpíše". Pripomenul, že aj v prípade dotácií z ministerstva kultúry ide o peniaze, na ktoré sa skladajú všetci daňoví poplatníci a ktoré treba míňať s uvážením.

 

"Predstaviteľov Úradu BBSK trápia v prvom rade skutočné problémy obyvateľov kraja, a preto vždy podporia radšej rozumné projekty zamerané napríklad na rozvoj knižníc a múzeí než tanečné predstavenia nahých chlapov v Divadle Štúdio tanca," zdôraznil Uhrík s tým, že nepodpísanie dotačných zmlúv v žiadnom prípade nemá vplyv na zákonom stanovené povinné financovanie divadla zo strany VÚC.

 

BBSK je zriaďovateľom celkovo 22 subjektov v odbore kultúry a cestovného ruchu, medzi ktorými sa nachádzajú múzeá, knižnice, hvezdáreň, osvetové strediská a tri divadlá. Jedným z nich je Divadlo Štúdio tanca. "V zmysle zákonov o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a verejnej správy sú z rozpočtu VÚC hradené všetky mzdové náklady všetkých zamestnancov divadiel a kultúrnych inštitúcií, vrátane Divadla Štúdio tanca. Z rozpočtu VÚC je takisto preplácaná aj väčšina prevádzkových nákladov inštitúcií (stravovanie, energie, nájom budov). Konkrétne za rok 2015 bolo doposiaľ preplatených dokopy 95 percent všetkých prevádzkových nákladov kultúrnych inštitúcií. Nie je teda pravdou tvrdenie, že Úrad BBSK nezabezpečil prevádzku tohto zariadenia. Zvyšok prevádzkových nákladov si inštitúcie musia hradiť z vlastných príjmov, akým je napríklad predaj vstupeniek. Presne tak je to aj u ostatných subjektov," vysvetlil Uhrík.

 

"Divadlo Štúdio tanca zameriava svoju tvorbu najmä na alternatívnu tanečnú produkciu, často presahujúcu hranice slušnosti a dobrých mravov. Na túto činnosť dostáva okrem zákonom stanovených platieb na mzdové a prevádzkové náklady z rozpočtu VÚC aj podozrivo veľké dotácie z ministerstva kultúry. V roku 2015 dosiahla výška týchto mimoriadnych dotácií sumu prevyšujúcu 50.000 eur," dodal riaditeľ Úradu BBSK.

 

Podľa Uhríka Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici, ktoré má približne dvojnásobný počet zamestnancov a odohrá takmer štyrikrát toľko predstavení než Divadlo Štúdio tanca, dostalo z ministerstva kultúry len polovičnú dotáciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona