Kotleba je opäť bez súpera, Greksa sa vzdal kandidatúry za predsedu BBSK

NETKY.SK • 14 Február 2017, 13:19 • 2 min
Kotleba je opäť bez súpera, Greksa sa vzdal kandidatúry za predsedu BBSK

MÝTNA – Starosta obce Mýtna v okrese Lučenec a doterajší kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Pavel Greksa sa nakoniec o tento post nebude uchádzať.

slovakia

left justify in out

Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že plánuje vystupovať v úlohe mediátora pri výbere jedného najvhodnejšieho protikandidáta súčasného predsedu BBSK. „Tým, že sa vzdávam kandidatúry na post predsedu kraja, nekončí aktivita, ktorú som začal. Preto budem vyvíjať úsilie, aby sa ostatní kandidáti stretli a porozprávali. Požiadam ich, aby dospeli k dohode, na základe ktorej by spomedzi seba postavili jedného silného kandidáta voči súčasnému predsedovi,“ avizoval Greksa.

 

V prípade, ak ostatní kandidáti nebudú chcieť ísť touto cestou, bude podľa vlastných slov iniciovať reprezentatívne prieskumy, ktoré by ukázali ich podporu. „Zastúpili by vlastne akési primárne voľby a občania si tak budú môcť ešte pred jediným kolom volieb do vyšších územných celkov (VÚC) vybrať jedného silného kandidáta,“ priblížil starosta Mýtnej s tým, že ich od dnešného dňa postupne začne oslovovať. „Myslím si však, že je vhodnejšie, keď pritom nebudem vystupovať ako kandidát,“ dodal na margo stiahnutia svojej kandidatúry.

 

Ako ďalej spomenul, požiadal tiež listom prezidenta SR Andreja Kisku, aby nepodpísal zákony, ktorými sa menia dvojkolové voľby predsedov VÚC na jednokolové, ako aj zákon, ktorý ustanovuje konanie volieb do samosprávnych funkcií obcí a VÚC. „Prijatím týchto zákonov vraciame našu vybojovanú demokraciu o stupienok nižšie a navyše zlúčením volieb do jedného dňa dehonestujeme význam volieb do samosprávnych funkcií,“ doplnil.

 

Výzvu na výber jediného silného súpera terajšieho predsedu BBSK Mariana Kotlebu zverejnil Greksa pred niekoľkými dňami. „Takto by sa v riadnych voľbách stretli už len dvaja kandidáti. Ide o to, aby bol nový predseda zvolený čo najväčším počtom obyvateľov. Je to o to podstatnejšie, že jeho volebné obdobie sa predlžuje o jeden rok a predseda VÚC je v kraji akoby premiérom aj prezidentom zároveň, keďže jeho funkcia zahŕňa výkonnú i reprezentačnú prácu,“ vysvetlil starosta Mýtnej.

 

Zdôraznil tiež, že táto iniciatíva nie je namierená voči osobe Mariana Kotlebu. „Ak bude zvolený z dvojice kandidátov, budem ho plne rešpektovať. Ako súčasný predseda má však najvýhodnejšiu štartovaciu pozíciu, rovnako ako napríklad každý starosta má pred voľbami najlepšie podmienky na obhájenie svojho postu. On je aktuálne vo funkcii, môže oslovovať médiá a prezentovať napríklad výsledky svojej práce. Ostatní nemajú takéto možnosti, keďže ho chcú vymeniť,“ objasnil Greksa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona