Kotleba bude mať vo voľbách do VÚC jediného kandidáta

NETKY.SK • 9 Február 2017, 16:30 • 2 min
Kotleba bude mať vo voľbách do VÚC jediného kandidáta

MÝTNA – Súperom Mariana Kotlebu o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) by mal byť iba jediný kandidát, ktorého vyberie verejnosť prostredníctvom reprezentatívneho prieskumu. Vyzýva na to starosta Mýtnej v okrese Lučenec a jeden z kandidátov na spomínanú funkciu Pavel Greksa, podľa ktorého je takýto krok reakciou na nedávno schválený zákon o jednokolových voľbách do VÚC a má zabrániť triešteniu voličských hlasov.

slovakia

left justify in out

„Tým pádom by sa v riadnych voľbách stretli už len dvaja kandidáti. Ide o to, aby bol nový predseda zvolený čo najväčším počtom obyvateľov. Je to o to podstatnejšie, že jeho volebné obdobie sa predlžuje o jeden rok a predseda VÚC je v kraji akoby premiérom aj prezidentom zároveň, keďže jeho funkcia zahŕňa výkonnú i reprezentačnú prácu,“ vysvetlil Greksa s tým, že prieskum by v tomto prípade bol akýmisi primárnymi voľbami a nahradil by chýbajúce prvé kolo. „Dvojkolové voľby sú najdemokratickejším spôsobom výberu kandidáta. Keď namiesto nich zvolíme len jednokolové, tak stupeň demokracie vlastne znížime smerom dole,“ dodal.

 

Zdôraznil tiež, že táto iniciatíva nie je namierená voči osobe Mariana Kotlebu. „Ak bude zvolený z dvojice kandidátov, budem ho plne rešpektovať. Ako súčasný predseda má však najvýhodnejšiu štartovaciu pozíciu, rovnako ako napríklad každý starosta má pred voľbami najlepšie podmienky na obhájenie svojho postu. On je aktuálne vo funkcii, môže oslovovať médiá a prezentovať napríklad výsledky svojej práce. Ostatní nemajú takéto možnosti, keďže ho chcú vymeniť,“ objasnil starosta Mýtnej.

 

Ako ďalej spomenul, pôvodne plánoval osloviť ostatných kandidátov za účelom spoločného stretnutia, kde by spomedzi seba sami vybrali tohto najvhodnejšieho. „Uvedomujem si však, že nie som autorita, ktorá by mohla takéto stretnutie iniciovať. Preto uprednostňujem formu reprezentatívneho prieskumu. Bude to síce ťažké urobiť, keďže na to nie je podpora v zákonoch, ale myslím si, že existujú spoločnosti, ktoré by podobný veľký prieskum, buď cez internetové hlasovanie alebo iným spôsobom, dokázali zrealizovať,“ konštatoval Greksa.

 

Nakoľko podobný prieskum neupravuje žiadny legislatívny rámec, zostáva podľa neho iba na individuálnom rozhodnutí každého kandidáta, či sa ho zúčastní a bude jeho výsledky rešpektovať. „Myslím si však, že každý z nich chce pomôcť BBSK. Spolieham sa preto na ich čestnosť, morálku a sebareflexiu a očakávam, že na spomínaný spôsob pristúpia všetci,“ uviedol Greksa s tým, že on osobne bude výsledky prieskumu rešpektovať a v plnej miere podporí toho kandidáta, ktorý z neho vyjde víťazne.

 

Prípadných nepresností v súvislosti s prieskumom či možného ovplyvňovania jeho výsledkov sa podľa vlastných slov neobáva a považuje ho za dostatočne spoľahlivý. „Myslím si, že je menším rizikom než alternatíva, keď sa bude pri voľbách špekulovať a hlasy sa roztrieštia medzi množstvo kandidátov,“ poznamenal.

 

Kandidatúru na post predsedu BBSK doteraz okrem Greksu oficiálne ohlásil majiteľ rodinnej firmy Ján Lunter, ako aj vyštudovaný ekonóm a poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici Igor Kašper. Obaja do krajských volieb mieria ako nezávislí kandidáti. Za Stranu moderného Slovenska bude kandidovať jej zakladateľ Milan Urbáni.

 

V súvislosti s voľbami sa tiež spomína meno súčasného predsedu BBSK a poslanca Národnej rady (NR) SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽS NS) Mariana Kotlebu, ako aj politológa, poslanca NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a poslanca MsZ v Banskej Bystrici Martina Klusa, ale tiež historika, generálneho riaditeľa banskobystrického Múzea Slovenského národného povstania a mestského poslanca Stanislava Mičeva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies