Škóti postavia najväčšiu prílivovú elektráreň na svete

NETKY.SK • 21 Marec 2011, 08:14 • 2 min
Škóti postavia najväčšiu prílivovú elektráreň na svete

Škóti postavia najväčšiu prílivovú elektráreň na svete

slovakia

left justify in out

img

Britská spoločnosť ScottishPower Renewables, divízia španielskej firmy Iberdrola Renovables, plánuje postaviť západne od Škótska najväčšiu prílivovú elektráreň na svete.
      Firma so sídlom v Glasgowe koncom tohto týždňa oznámila, že získala povolenie na výstavbu demonštračného projektu s výkonom 10 megawattov (MW) a v hodnote 40 miliónov libier (45,78 milióna eur), ktorý bude schopný dodávať elektrinu pre 5000 domov. "Pôjde o prvú prílivovú elektráreň v Škótsku s trojnásobne vyššou produkčnou kapacitou, než majú zatiaľ všetky britské projekty využívajúce energiu mora dokopy," povedala Johanna Yatesová z firmy ScottishPower. Ako dodala, nová elektráreň predstavuje historický medzník pre energiu morí v Škótsku.
      ScottishPower nainštaluje v kanáli Sound of Islay medzi ostrovmi Islay a Jura celkovo 10 prílivových turbín, každú s výkonom 1 MW. Oblasť je pre projekt ideálna, keďže je známa silným kolísaním hladiny.
      Prílivové turbíny dodá nórska firma Hammerfest Strom, v ktorej má tiež podiel Iberdrola.
      ScottishPower predpokladá, že práce na projekte sa začnú na budúci rok a turbíny sa budú inštalovať v rokoch 2013 až 2015. Škótsko má vďaka svojej polohe veľké šance využiť práve tento typ energie. Prílivová energia by mala byť podľa miestnej vlády súčasťou alternatívnych zdrojov energií, ktoré by sa do roku 2020 mali na celkovej energetickej spotrebe Škótska podieľať 80 %.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies