Koterec: SNP potvrdilo, že Slováci patria do antifašistickej koalície

NETKY.SK • 27 August 2015, 17:01 • 2 min
Koterec: SNP potvrdilo, že Slováci patria do antifašistickej koalície

BRATISLAVA - Ozbrojené vystúpenie nášho ľudu proti útlaku a neslobode počas Slovenského národného povstania (SNP) potvrdilo, že Slovensko a Slováci patria do spoločenstva antifašistickej koalície vo svete.

slovakia

left justify in out

Počas dnešného Pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 71. výročia SNP to v Bratislave vyhlásil štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.

"Aj keď SNP bolo potlačené, dva mesiace viazalo nemecké vojenské sily, ktoré nemohli byť nasadené na východnom fronte. Rozhodnutie povstať proti fašistickému agresorovi nebolo ľahké ani bezbolestné. Svoju daň zaplatili aj civilisti. Za pomoc partizánom, prípadne za účasť v povstaní fašisti vypálili 102 slovenských dedín a osád," pripomenul Koterec a spomenul osudy dedín Kľak, Kalište či Ostrý Grúň.

 

Štátny tajomník je presvedčený, že aj dnes máme morálnu povinnosť uchovať odkaz vo svojej pamäti, a tým preukázať úctu k základným civilizačným hodnotám, na ktorých stojí aj dnešná moderná slovenská štátnosť. "Odpúšťajme, ale nezabúdajme, aby nezabudli aj tí, čo prídu po nás," uzavrel s pripomienkou, že SNP sa zúčastnilo 130.000 Slovákov a asi 8400 zahraničných príslušníkov. Dovedna bok po boku bojovalo v SNP 32 národov a národností.

 

Podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Igor Čombor je presvedčený, že slovenský ľud svojím odhodlaným vystúpením v SNP demonštroval pred celým svetom, že nechce mať nič spoločné s fašizmom, s jeho genocídou a holokaustom. "Svojou vlastnou krvou zapísal do histórie, že nemá nič spoločné s mocou, ktorá strhla Slovensko do priepasti skazy a hanby. Slovenský národ dokázal, že mu je drahá národná sloboda a česť a že chce žiť v mieri a spolupráci s českým národom," povedal Čombor.

 

Podľa jeho slov SNP patrí všetkým známym aj neznámym hrdinom, ktorí sa nielen so zbraňou v ruke zúčastnili povstaleckého zápasu. "Nech žije v našich srdciach a myšlienkach odkaz SNP. Naši predkovia obstáli v najťažších situáciách a my musíme dokázať, že zvládneme to, čo pred nás postavili politické a spoločenské zmeny vrátane lokálnej nepriazne voči priamym účastníkom odboja, ich synom a dcéram," dodal.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona