Kostoly na Gotickej ceste na Gemeri prechádazajú rekonštrukciou

NETKY.SK • 19 Február 2019, 10:54 • 2 min
Kostoly na Gotickej ceste na Gemeri prechádazajú rekonštrukciou

BRATISLAVA - Na Gotickej ceste na Gemeri sa vlani podarilo pokročiť v obnove štyroch evanjelických gotických kostolov v Ochtinej, Koceľovciach a Štítniku (všetky okres Rožňava), ale aj v Ratkovej v okrese Revúca. Informuje o tom Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku na svojom webe.

slovakia

left justify in out

Vlani sa podarilo podporiť štyri projekty v gotických evanjelických kostoloch sumou 3232 eur. V Ochtinej sa podarilo dokončiť poslednú etapu celkovej obnovy strechy a výmenu šindľovej krytiny. V Koceľovciach podporili poslednú etapu reštaurovania barokového oltára. V Ratkovej sa začala obnova strechy kostola. V Štítniku bol finančne podporený výskum krovu severnej lode kostola, bez ktorého by nebolo možné pokračovať v obnove striech.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#church #oldchurch #ochtiná #gemer #krásyslovenska #kostol

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Lukáč (@pedropetrovic),

 

"Gemer je región plný dosiaľ málo poznaných vzácnych kultúrnych pamiatok, medzi ktorými sa vynímajú evanjelické kostoly z predreformačného obdobia. Táto oblasť bola v minulosti bohatá z ťažby a spracovania rúd, a preto si tu ľudia mohli dovoliť nechať vymaľovať svoje kostoly zručnými talianskymi majstrami a ich žiakmi," uviedol Peter Koska z občianskeho združenia Gotická cesta. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#muralpaintings #kocelovce #gotickacesta #figaborova

Príspevok, ktorý zdieľa Stilus Abditus (@stilusabditus),

 

Tieto nástenné maľby sa v kostoloch po prijatí reformácie zväčša zabielili. Počas baroka pribudli do kostolov najmä oltáre a kazateľnice. V súčasnosti sú  spojené s Gotickou cestou na Gemeri. Ateizácia za socializmu aj ekonomický úpadok Gemera, nezamestnanosť a vysťahovalectvo mladých v posledných rokoch sa však podpísali aj na stave kostolov. Občianske združenie Gotická cesta sa angažuje v ich obnove, aby zostali ich kultúrne aj duchovné hodnoty zachované.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies