Kostol sv. rodiny v Petržalke je spätý s pápežom Jánom Pavlom II. od základného kameňa

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 18:16 • 2 min
Kostol sv. rodiny v Petržalke je spätý s pápežom Jánom Pavlom II. od základného kameňa

BRATISLAVA - Krv svätého Jána Pavla II. v relikviári v Kostole sv. rodiny je podľa Juraja Vitteka, farára-moderátora Farnosti sv. rodiny v Bratislave-Petržalke, asi to najvzácnejšie, čo kostol s pápežom Jánom Pavlom II. (1920 - 2005) spája.

slovakia

left justify in out

Juraj Vittek ďalej pre TASR doplnil, že v Kostole sv. rodiny sú aj ďalšie predmety súvisiace so svätcom, ktorý ešte ako pápež trikrát pricestoval na územie Slovenska - v apríli 1995 vo vtedajšom Česko-Slovensku, v júli 1995 a v septembri 2003. Ide o mramorovú dosku z oltára, na ktorom pápež Ján Pavol II. v bratislavskej Petržalke 14. septembra 2003 na cirkevný sviatok Povýšenia svätého kríža slúžil svätú omšu, ďalej v interiéri kostola je veľký kríž, pred ktorým celebroval omšu.

 

Základný kameň pre budúci kostol posvätil Ján Pavol II. 1. júla 1995 v Šaštíne. Pontifikát už svätého Jána Pavla II. trval od roku 1978 do 2005.

 

Pred vchodom do kostola je bronzová socha žehnajúceho pápeža Jána Pavla II., odhalenie ktorej sa uskutočnilo pri príležitosti prvého výročia úmrtia Svätého Otca v apríli 2006. Priestranstvo pred kostolom nesie názov Námestie Jána Pavla II., pri chodníku vedúcemu do kostola na mieste, kde počas návštevy pápeža milujúceho Slovensko stála tribúna, je teraz drevený kríž ako pamiatka na túto historickú udalosť.

 

Z Kostola sv. rodiny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pravidelne, každú prvú nedeľu v mesiaci, približne 12 rokov, vysiela svätú omšu, potvrdil pre TASR PR manažér RTVS Juraj Kadáš.

 

Rímskokatolícka farnosť Svätej rodiny vznikla 1. júla 1995 odčlenením z farnosti Bratislava-Petržalka Daliborovo námestie. Za jej prvého farára bol ustanovený dekan Jozef Karáč. Sväté omše sa najskôr slávili v Dome kultúry (DK) Zrkadlový háj. V júni 2001 bratislavsko-trnavský metropolita arcibiskup Mons. Ján Sokol posvätil pozemok na Pajštúnskej ulici, ktorý bol určený na výstavbu kostola. Tá sa začala 22. júna 2001.

 

Ide o moderný typ kostola, stredobodom je oltárny kríž umiestnený na stene. Práve ten kríž, spomenutý Jurajom Vittekom, ktorý bol umiestnený na tribúne, kde počas návštevy Slovenska v Petržalke Ján Pavol II. slávil sv. omšu. Vedľa kríža sa nachádza ikona západného štýlu zobrazujúca Svätú rodinu.

 

V kostole sú dva bočné oltáre: jeden je zasvätený Panne Márii Fatimskej, druhý oltár je zasvätený Božiemu milosrdenstvu a nachádza sa v ňom aj Boží hrob. Interiér kostola dopĺňajú portréty blahoslaveného Vasiľa Hopku (1904 - 1976) a blahoslavenej Zdenky Schelingovej (1916 - 1955). Na chóre sa nachádza elektrický organ. Farnosť plánuje dokončiť zariadenie kostola.

 

Vedľa kostola, ktorý bol konsekrovaný 2. júla 2005, stojí pomerne nové pastoračné centrum a fara. Ich výstavba sa začala 28. júna 2010 za pôsobenia druhého farára Jozefa Dúca a bola dokončená na jeseň 2013.

 

Juraj Vittek dodal, že okrem Jána Pavla II. medzi významných návštevníkov farnosti treba zarátať emeritného prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov, kardinála Jozefa Tomka, ktorý navštívil kostol pri príležitosti Tretieho celoslovenského eucharistického kongresu v septembri 2005, na ktorom sa podľa organizátorov zúčastnilo okolo 100.000 ľudí.

 

Prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, kardinál Robert Sarah prišiel z Vatikánu na Slovensko vlani a v Kostole sv. rodiny, kde slávil omšu, sa 14. júna 2016 uskutočnila prezentácia jeho knihy "Boh alebo nič".

 

Vlani 15. septembra veriaci farnosti oslávili 100. výročie narodenia blahoslavenej Zdenky Schelingovej.

 

Významným medzníkom v živote farnosti bola návšteva v súčasnosti už svätého Jána Pavla II., ktorý ako pápež na priestranstve pred vtedy ešte nedokončeným kostolom slávil 14. septembra 2003 svätú omšu spojenú s blahorečením gréckokatolíckeho biskupa Vasiľa Hopku a rádovej sestry Zdenky Schelingovej.

 

Od roku 2015 je farnosť zverená kňazom z formačnej Komunity Oratória svätého Filipa Neriho, Jurajovi Vittekovi a Andrejovi Šottníkovi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies