Kostol rozmnoženia chlebov a rýb, zničený podpaľačmi v Jeruzaleme, znovu otvorili

NETKY.SK • 13 Február 2017, 09:59 • 2 min
Kostol rozmnoženia chlebov a rýb, zničený podpaľačmi v Jeruzaleme, znovu otvorili

JERUZALEM - Kostol rozmnoženia chlebov a rýb, ktorý je jedným z najznámejším vo Svätej zemi, otvorili v nedeľu po dvoch rokoch od jeho podpálenia židovskými extrémistami.

slovakia

left justify in out

Na znovuotvorení chrámu sa zúčastnil aj izraelský prezident Reuven Rivlin, ktorý svoju prítomnosť na obradoch vysvetlil tým, že "chcel dať hlasne a jasne najavo, že nenávisť nemôže zvíťaziť", píše agentúra AP.

 

Kostol stojí na brehu Galilejského mora už od 5. storočia. Súčasný kostol bol postavený v 20. storočí na základoch byzantského chrámu zničeného v 7. storočí. Kostol bol vysvätený v 80. rokoch 20. storočia a patrí reholi benediktínov.

 

Vo vnútri kostola sa nachádzajú najkrajšie mozaiky Svätej zeme, pričom najdôležitejšia je zo 6. storočia. Znázorňuje košík s piatimi chlebmi a dvoma rybami okolo - je to symbol zázraku, ktorý tu údajne urobil Ježiš počas svojho verejného účinkovania.

 

Kostol rozmnoženia chlebov a rýb patrí k najnavštevovanejším počas pútí po Svätej zemi.

 

Požiar, založený v roku 2015, budovu poškodil zvonku aj zvnútra. Na mieste činu sa objavili grafity v hebrejčine, čo políciu hneď viedlo k hypotéze, že požiar bol založený zámerne. Podľa agentúry Reuters nápis, ktorý predpokladaní podpaľači zanechali na vápencovom múre chrámu, odsudzoval uctievanie božstiev. Z podpálenia chrámu boli obvinení traja židovskí extrémisti. Súd nad nimi zatiaľ nevyniesol rozsudok.

 

Rekonštrukcia chrámu stála vyše milióna dolárov, pričom Izrael na ňu prispel 400.000 dolármi, napísal dnes izraelský denník Jediot achronot.

 

Mešity, kresťanské chrámy i objekty patriace združeniam hlásiacim sa k zmiereniu na Blízkom východe sa v posledných rokoch veľmi často stali terčom útokov židovských extrémistov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona