Kostnú dreň transplantovali prvému dievčatku pred 20 rokmi, dnes má zdravé dieťa

NETKY.SK • 22 November 2015, 10:46 • 2 min
Kostnú dreň transplantovali prvému dievčatku pred 20 rokmi, dnes má zdravé dieťa

BRATISLAVA - Lekári detskej nemocnice na bratislavských Kramároch ročne transplantujú krvotvorné bunky asi 30 deťom. Pre mnohé je to často jedinou záchranou života.

slovakia

left justify in out

"Keď pracovisko vzniklo, boli to tri až štyri deti ročne," zaspomínala si Júlia Horáková, primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene. Ide o špeciálne pracovisko v nemocnici, ktoré je jediným miestom na Slovensku s výkonom transplantácie do 18 rokov.

 

Lekári si v tomto čase pripomínajú 20 rokov od jeho vzniku. Spolu s Horákovou ho zakladali Jozef Lukáč a Sabína Šufliarska. Prvú transplantáciu urobili 22. novembra 1995. Odvtedy ich už vykonali 334. Pacientkou bolo dievčatko s akútnou leukémiou, krvotvorné bunky jej transplantovali od súrodenca. "Aj sme za ňu dýchali, aby to dopadlo dobre," povedala Horáková.

 

Pri lôžku malej pacientky sa tím lekárov stretával často aj počas víkendov. Vtedy mala osem rokov a svoje narodeniny oslavovala v sterilnom boxe. "Dnes je mamou zdravého dieťaťa. Chodí nás navštevovať aj so svojím chlapčekom. Boli sme aj na jej svadbe, náš vzťah je dodnes viac ako nadštandardný," uviedla.

 

Lekári na začiatku nemali vlastné skúsenosti, získali ich na študijných pobytoch v Prahe a vo Viedni. Deti pred vznikom bratislavského pracoviska podstupovali transplantácie v Prahe.

 

Prvú nepríbuznú transplantáciu vykonali v roku 2001. Tieto výkony majú k dnešnému dňu prevahu. Tvoria približne dve tretiny, trend je každoročne rovnaký. "Štepy najčastejšie získavame z registra darcov v Nemecku, no v poslednom období viac transplantujeme aj vďaka slovenským darcom a činnosti Národného registra darcov kostnej drene SR," dodala Horáková.

 

Transplantácia kostnej drene je metóda, ktorá sa využíva pri liečbe zhubných ochorení, vrodených a získaných porúch krvotvorby a vrodených porúch imunitného systému a látkovej premeny.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies