Kostelič pokračuje a varuje pred génovým dopingom

NETKY.SK • 24 November 2015, 14:35 • 2 min
Kostelič pokračuje a varuje pred génovým dopingom

ZÁHREB - Práve oslávil 36. narodeniny, vo vitríne ma štyri strieborné olympijské medaily, 1 veľký a 5 malých glóbusov za celkové triumfy vo Svetovom pohári v alpskom lyžovaní, ale aj zničené kolená po 14 operáciách. Napriek tomu Chorvát Ivica Kostelič nemá dosť a momentálne sa v zámorí pripravuje na úvod Svetového pohára v rýchlostných disciplínach. V sobotu by nemal chýbať na štarte zjazdu v kanadskom Lake Louise.

slovakia

left justify in out

"Bude to moje najkratšie severoamerické turné. Pôjdem zjazd a super G a prvého decembra som naspäť v Európe," cituje denník Jutarnji List svoju mužskú zjazdársku ikonu. Podľa vlastných slov pretekové tempo v zjazde a super G potrebuje pre zlepšenie výkonnosti v kombinácii, ktorá bude v nastávajúcej sezóne jeden z jeho hlavných cieľov. "Uvažovalo sa o tom, že kombináciu dokonca zrušia, ale rakúsky fenomén Marcel Hirscher sa v nej stal majstrom sveta, a to ju zrejme zachránilo. V novej sezóne sa bude udeľovať aj malý glóbus za kombináciu, čo je pre mňa motivujúce," cituje server idnes.cz Kosteliča, ktorý počas kariéry vyhral 26 pretekov v rámci Svetového pohára.

 

Kostelič sa vyjadril aj k aktuálne celosvetovo najviac omieľaným témam, akými sú terorizmus v Paríži a doping v ruskej atletike. "Terorizmus máme všetci v hlavách, najmä keď cestujeme. Svet sa však preto nezastaví, nemôže sa zastaviť," uviedol Kostelič. K dopingu ruských atlétov poznamenal: "Je to smutné, lebo doping ničí šport. Obávam sa však, že nás čaká v budúcnosti ešte niečo horšie - génový doping. Ten je prakticky neodhaliteľný. Stačí si predstaviť, že niektoré krajiny budú mať vďaka technológiám veľký náskok pred ostatnými. To bude metla športu," myslí si Kostelič. Sám si v súvislosti s možnou hrozbou pozitívneho nálezu počína veľmi obozretne. "Používame lieky alebo potravinové doplnky len od rovnakých a preverených výrobcov. Je to zložité, lebo tie isté prípravky v USA a Európe nemusia mať aj rovnaké zloženie. Robím však, čo môžem. Napríklad na pretekoch pijem zásadne vodu len z fliaš, ktoré si sám otvorím," vysvetlil Kostelič.

 

Aká je základná ambícia v sezóne 2015/2016 brata ešte slávnejšej Janice, ktorá ukončila kariéru už pred 8 rokmi? "V slalome sa chcem posunúť do prvej pätnástky, ale v kombinácii sú moje ciele oveľa vyššie. Už prvé preteky ukážu, na čo si budem môcť trúfať," dodal Ivica Kostelič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona