Kostaričanka Christiana Figueresová stiahla svoju kandidatúru do čela OSN

NETKY.SK • 13 September 2016, 10:02 • 2 min
Kostaričanka Christiana Figueresová stiahla svoju kandidatúru do čela OSN

SAN JOSÉ - Bývalá šéfka klimatického dohovoru OSN, kostarická diplomatka Christiana Figueresová v pondelok večer stiahla svoju kandidatúru na funkciu generálneho tajomníka OSN s odôvodnením, že chce "uľahčiť" výberový proces. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kostarické ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Figueresová nemala v Bezpečnostnej rade OSN dostatočnú podporu. Ukázalo to minulý týždeň najnovšie kolo predbežného hlasovania v rade.

 

"V záujme uľahčenia komplikovaného výberového procesu som dnes stiahla svoju kandidatúru," uviedla Figueresová na Twitteri.

 

Dcéra bývalého prezidenta stredoamerickej republiky Josého Figueresa Ferrera a niekdajšia šéfka sekretariátu Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCC) oznámila svoju kandidatúru do čela OSN v júli.

 

Najväčším favoritom na funkciu je bývalý portugalský premiér a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres. Silnými kandidátmi sú tiež slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, šéf srbskej diplomacie Vuk Jeremič a generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), Bulharka Irina Bokovová.

 

Mandát súčasného generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna sa skončí na konci roka po dvoch funkčných obdobiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies