Kosovský vicepremiér Gashi by chcel referendum o hraničnej dohode s Č. Horou

NETKY.SK • 11 Január 2018, 18:35 • 2 min
Kosovský vicepremiér Gashi by chcel referendum o hraničnej dohode s Č. Horou

PRIŠTINA - Kosovský vicepremiér Dardan Gashi sa vyslovil za referendum o kontroverzne vnímanej hraničnej dohode s Čiernou Horou.

slovakia

left justify in out

Plebiscit, o ktorom sa vyjadril v komentári pre provládny denník Zeri, by mal zabrániť opätovnému vypuknutiu násilností. Priština a Podgorica sa dohodli o hraničných otázkach v roku 2015, keď predstavitelia Kosova a Čiernej Hory podpísali bilaterálnu dohodu vo Viedni. Na budúci týždeň sa očakáva opätovná parlamentná rozprava o tomto dokumente v kosovskej metropole Priština.

 

Viaceré pokusy o ratifikáciu dohody sa skončili od jesene 2015 fiaskom, pretože kosovská opozícia voči nej namietala, čo viedlo nielen pred sídlom zákonodarného zboru, ale i v jeho priestoroch k prejavom násilia. Opoziční poslanci opakovane použili v tejto súvislosti aj slzotvorný plyn. Podľa Gashiho by všeľudové referendum malo zabrániť opakovaniu takýchto scén. Ako však pripomenulo internetové vydanie denníka Zeri, názor kosovského vicepremiéra nepodporujú zatiaľ ani iní členovia vlády, ani predstavitelia mimovládnych organizácií.

 

Ratifikácia kosovsko-čiernohorskej hraničnej dohody je najdôležitejším predpokladom pre liberalizáciu vízového styku Kosova s krajinám Európskej únie. Vízovú povinnosť pri cestách do členských štátov Únie majú zo západného Balkánu už iba Kosovčania. Nič to však nemení ani na pretrvávajúcom odmietavom postoji vládnej strany AAK premiéra Ramusha Haradinaja, podľa ktorého by sa Čiernej Hore prepustilo na základe dohody 8000 hektárov pôdy, ktoré vlastnia v súčasnosti občania Kosova.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies