Kosovský ústavný súd anuloval voľbu predsedu parlamentu

NETKY.SK • 22 August 2014, 17:14 • 2 min
Kosovský ústavný súd anuloval voľbu predsedu parlamentu

PRIŠTINA - Kosovský ústavný súd anuloval dnes voľbu predsedu zákonodarného zboru v Prištine Isu Mustafu zo 17. júla tohto roku.

slovakia

left justify in out

V zdôvodnení konštatoval, že na ustanovujúcom zasadaní nového kosovského parlamentu chýbalo potrené kvórum pre platnú voľbu najvyššieho predstaviteľa tohto orgánu a preto boli voľby v rozpore s platnou kosovskou ústavou.
     

Ústavní sudcovia vyhoveli podnetu Demokratickej strany Kosova (PDK), úradujúceho premiéra Hashima Thaciho, ktorý voľbu nového šéfa parlamentu - nominanta opozičnej Demokratickej ligy Kosova - označil už skôr za "absolútne ilegálnu". Právo navrhnúť nového šéfa parlamentu prisúdili navyše víťaznej strane ostatných volieb, Thaciho PDK.
     

Informovala o tom tlačová agentúra APA.
     

Ustanovujúce zasadanie zákonodarného zboru sa nieslo v znamení sporu o vedúcu politickú silu na parlamentnej pôde.
      

Kým PDK zvíťazila v parlamentných voľbách z 8. júna a zabezpečila si najvyšší počet mandátov (37), tri opozičné subjekty - Demokratická liga Kosova (LDK), Aliancia pre budúcnosť Kosova (AAK) niekdajšieho veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády Ramusha Haradinaja a Iniciatíva za Kosova Fatmira Limaja vytvorili spoločný parlamentný klub, ktorý tvorí 47 poslancov.

     

Vedúca parlamentná sila má v zmysle platnej legislatívy právo obsadiť post predsedu parlamentu.
     

Zvoleniu nového šéfa zákonodarného zboru predchádzalo uvoľnenie jeho predchodkyne vo funkcii, úradujúcej predsedníčky kosovského parlamentu Flory Brovinovej, predstaviteľky PDK.
     

teraz anulovanom hlasovaní, na ktorom sa nezúčastnilo 37 poslancov PDK, získal opozičný kandidát podporu 65 zákonodarcov, 18 prítomných sa hlasovania zdržalo.

     

Úradujúci predseda kosovskej vlády na jednej zo sociálnych sietí už o deň neskôr naznačil, že očakáva riešenie zo strany ústavného súdu. "Videli sme včera scény, ktoré sú nedôstojné kosovskej demokracie," napísal Thaci a avizoval predmetný podnet na ústavný súd s tým, že v súvislosti s násilným vývojom na parlamentnej pôde to bude žiadosť o obnovu legality a legitimity štátnych inštitúcií.
     

V Kosove, zdá sa, nastáva patová vnútropolitická situácia, pretože PDK a Hashim Thaci si robia nárok na post premiéra, avšak nemajú partnera pre majoritné vládnutie, kým trio opozičných strán by rado presadilo za premiéra Ramusha Haradinaja, avšak víťaznú stranu volieb obísť nedokáže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies