Kosovský prezident vyzval Srbsko na normalizáciu vzájomných vzťahov

NETKY.SK • 23 Január 2017, 21:31 • 2 min
Kosovský prezident vyzval Srbsko na normalizáciu vzájomných vzťahov

PRIŠTINA - Kosovský prezident Hashim Thaci vyzval susedné Srbsko, aby uznalo suverenitu jeho krajiny a dovŕšilo tak proces normalizácie vzťahov "založených na hodnotách európskej perspektívy oboch štátov".

slovakia

left justify in out

Thaci to vyhlásil pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa (RFE/RL) dnes, deň pred začiatkom nového kola rokovaní medzi Prištinou a Belehradom v Bruseli, kde sa očakáva účasť kosovského, ako aj srbského najvyššieho predstaviteľa.

 

"Je čas na otvorenie poslednej kapitoly v kosovsko-srbskom dialógu, kapitoly normalizácie bilaterálnych vzťahov vrátane politiky, bezpečnosti, hospodárstva, ako aj regionálnej a euro-atlantickej integrácie," povedal Thaci.

 

Kosovo, podporované Spojenými štátmi a ďalšími západnými krajinami, vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Belehrad ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Dosiaľ ho uznalo 114 krajín, Srbsko ani Rusko nie.

 

Srbsko aj Kosovo sa aktívne uchádzajú o členstvo v Európskej únii. Formálna vláda Belehradu nad Kosovom sa skončila v roku 1999 po tom, ako NATO 11 týždňov bombardovalo Srbsko. Zámerom bolo prinútiť srbské sily k odchodu z Kosova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies