Kosovský premiér Thaci vyzval opozíciu na spoločné riešenie politickej krízy

NETKY.SK • 4 Október 2014, 10:10 • 2 min
Kosovský premiér Thaci vyzval opozíciu na spoločné riešenie politickej krízy

PRIŠTINA - Kosovský premiér Hashim Thaci vyzval dnes opozičných lídrov, aby spoločne hľadali riešenie vnútropolitickej krízy "v záujme krajiny a jej občanov".

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo bol v stredu na neurčito odložený tretí pokus o uskutočnenie ustanovujúceho zasadnutia parlamentu v Prištine, pôvodne plánovaného na 2. októbra.
      

Thaciho deklarovaným cieľom je zabezpečiť vytvorenie stabilnej vlády. V jeho vyjadrení však nie je žiadna zmienka o tom, či by sa jeho Demokratická strana Kosova (PDK), víťaz volieb z 8. júna, ktorý však nemá väčšinu, zriekla nároku obsadiť post predsedu parlamentu, prípadne funkciu premiéra, uviedla agentúra APA.
      

Väčšinou kresiel v novom parlamente disponuje opozičný blok, ktorý po voľbách vytvorili Demokratická liga Kosova (LDK), Aliancia pre budúcnosť Kosova (AAK) niekdajšieho veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády Ramusha Haradinaja a Iniciatíva za Kosovo Fatmira Limaja a neskôr sa k nemu pridali radikáli z hnutia Sebaurčenie (Vetevendosje).
      

Kosovský ústavný súd však ešte 22. augusta anuloval voľbu opozičného kandidáta Isu Mustafu za predsedu nového zákonodarného zboru zo 17. júla so zdôvodnením, že bola protiústavná, pretože v rokovacej sále nebolo potrebné kvórum poslancov. Ústavní sudcovia vyhoveli podnetu PDK, pričom Thaci voľbu nového šéfa parlamentu - nominanta LDK - označil už skôr za "absolútne ilegálnu". Právo navrhnúť nového šéfa parlamentu navyše ústavný súd pririekol víťaznej strane ostatných volieb, teda premiérovej PDK.
      

V anulovanom hlasovaní, na ktorom sa nezúčastnilo 37 poslancov PDK, získal opozičný kandidát podporu 65 zákonodarcov, 18 prítomných sa hlasovania zdržalo. V prípade, že sa nepodarí nájsť riešenie patovej situácie, mohli by sa v Kosove ešte v priebehu jesene konať ďalšie parlamentné voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies