Kosovský parlament odsúhlasil novú vládu

NETKY.SK • 9 December 2014, 15:29 • 2 min
Kosovský parlament odsúhlasil novú vládu

PRIŠTINA - Kosovský parlament v utorok podporil novú vládu pod vedením bývalého starostu Prištiny Isu Mustafu, ktorá vznikla šesť mesiacov po predčasných parlamentných voľbách.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov portálu Balkan Insight zahlasovalo 73 zo 120 poslancov za kabinet zostavený po dohode medzi Mustafovou Demokratickou ligou Kosova (LDK) a konkurenčnou Demokratickou stranou Kosova (PDK) na čele s doterajším premiérom Hashimom Thaçim. Ten bude po novom jedným z troch vicepremiérov a ministrom zahraničných vecí. Balkan Insight uvádza, že v novej vláde je dokopy 21 ministrov, čo je o dvoch viac ako v tej predošlej. Okrem LDK a PDK je vo vláde zastúpená aj strana Srbská kandidátka pre Kosovo a Metohiju presadzujúca záujmy kosovských Srbov, ktorej politik Branimir Stojanović sa stal takisto jedným z vicepremiérov.

 

Dohoda o zdieľaní moci medzi najväčšími stranami vyriešila patovú situáciu po júnových voľbách, v ktorých Thaçiho PDK zvíťazila, v parlamente však získala iba 37 kresiel. Opozičná LDK skončila ako druhá s 30 kreslami. Podľa Balkan Insight koaličná dohoda stanovuje aj to, že po vypršaní mandátu terajšej prezidentky Atifete Jahjagovej v roku 2016 ju nahradí Thaçi, ktorý stál na čele kosovskej vlády od roku 2008, keď územie vyhlásilo nezávislosť od Srbska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies