Kosovskí Srbi zablokovali cesty do Prištiny, ich zástupcovia odišli z vlády

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 15:31 • 2 min
Kosovskí Srbi zablokovali cesty do Prištiny, ich zástupcovia odišli z vlády

BELEHRAD - Kosovskí Srbi zablokovali v utorok cesty na severe Kosova a ich predstavitelia odišli z vlády v reakcii na zadržanie a pondelňajšiu deportáciu riaditeľa srbského vládneho úradu pre Kosovo Marka Djuriča.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Politici zastupujúci v kosovskom parlamente srbskú menšiu sa v utorok v Belehrade stretli so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom a povedali mu, že už viac nebudú podporovať kosovskú koaličnú vládu.

 

Ak srbskí poslanci naozaj uskutočnia svoju hrozbu, vláda kosovského premiéra Ramusha Haradinaja príde o parlamentnú väčšinu. Nie je pritom jasné, či by si dokázala nájsť nových koaličných partnerov, alebo či by museli byť v Kosove vyhlásené predčasné voľby, píše agentúra DPA.

 

Predstavitelia srbskej menšiny v utorok zároveň kamiónmi zablokovali hlavné cesty spájajúce sever Kosova s metropolou Priština. K takémuto vývoju udalostí došlo deň po tom, ako Djuriča za ilegálny vstup do krajiny nakrátko zadržala špeciálna jednotka v Kosovskej Mitrovici, ktorá je rozdelená na srbskú a albánsku časť, a previezla ho do kosovskej metropoly Priština.

 

Djuriča predviedli pred sudcu, ktorý rozhodol o jeho vyhostení. Následne ho odovzdali srbskej polícii na hraničnom priechode Merdare. Zadržanie vyvolalo v Kosovskej Mitrovici protesty tamojších Srbov, proti ktorým polícia zasiahla s použitím slzotvorného plynu a omračujúcich granátov.

 

Podľa agentúry DPA Djurič pricestoval do Kosova, v ktorom väčšinu tvoria etnickí Albánci, aby sa zúčastnil diskusie za okrúhlym stolom o situácii medzi Belehradom a Prištinou. Kosovské úrady už predtým varovali, že srbských predstaviteľov zadržia, ak porušia zákaz vstupu do krajiny. Srbi však avizovali, že návštevu uskutočnia aj napriek zákazu.

 

Incident ešte zvýšil napätie medzi Srbskom a jeho bývalou provinciou. Kosovo vyhlásilo jednostranne nezávislosť v roku 2008, podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska ju však neuznáva Belehrad, ktorý Kosovo stále pokladá za svoju provinciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies