Kosovský prezident rozpustil parlament, otvoril cestu k predčasným voľbám

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 18:42 • 2 min
Kosovský prezident rozpustil parlament, otvoril cestu k predčasným voľbám

PRIŠTINA - Kosovský prezident Hashim Thaci rozhodol dnes o rozpustení parlamentu, čím otvoril cestu k predčasným voľbám. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, ako poslanci vyslovili nedôveru vláde premiéra Isu Mustafu, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Termín volieb zatiaľ nebol stanovený, prezident by mal o ňom rozhodnúť v priebehu 30-45 dní. O novom zložení parlamentu by mohli Kosovčania rozhodnúť už v priebehu júna, teda približne rok pred riadnym termínom. 

Poslanci 120-členného zákonodarného zboru v Prištine vyslovili nedôveru vláde v pomere 78:34. Traja členovia sa hlasovania zdržali. 

Súčasná vláda sa ujala moci v decembri 2014 a vnútorné spory paralyzovali jej činnosť už niekoľko mesiacov. 

Hlasovanie o vyslovení nedôvery iniciovali tri opozičné strany, ktoré obvinili Mustafu z neplnenia predvolebných sľubov a vládneho programu. K opozícii sa pridali aj poslanci koaličnej Demokratickej strany (PDK), na čele ktorej stojí predseda parlamentu Kadri Veseli.

Stabilitu súčasnej kosovskej vlády podkopali spory okolo schvaľovania dohody o demarkácii hraníc so susednou Čiernou Horou, s ktorou nesúhlasila opozícia ani časť koaličných poslancov. Opozičné strany nesúhlasia ani s vytvorením spoločenstva srbských obcí v Kosove, ktoré predpokladá dohoda podpísaná v Bruseli pred takmer štyrmi rokmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies