Kosovskí politickí predstavitelia sa dohodli na zostavení novej vlády, týmto krokom ukončia patové obdobie v krajine

NETKY.SK • 5 September 2017, 08:55 • 2 min
Kosovskí politickí predstavitelia sa dohodli na zostavení novej vlády, týmto krokom ukončia patové obdobie v krajine

PRIŠTINA - Kosovská stredopravicová koalícia na čele s Demokratickou stranou Kosova (PDK) podpísala dnes s Alianciou nového Kosova (AKR) dohodu o vytvorení vlády, čím sa skončí takmer trojmesačné patové obdobie na tamojšej politickej scéne po voľbách z 11. júna, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Kosovo sa konečne začalo hýbať, mali sme veľké oneskorenie," povedal Ramush Haradinaj zo stredopravicovej koalície strán zložených z bývalých povstalcov, ktorí v rokoch 1998-99 bojovali proti srbským silám. Nová koalícia spolu s predstaviteľmi etnických menšín obsadí v 120-člennom zákonodarnom zbore 63 kresiel.

 

Očakáva sa, že prezident Hashim Thaci v najbližších dňoch poverí Haradinaja zostavením nového kabinetu. Podľa nemenovaných zdrojov sa už tento týždeň uskutoční parlamentná schôdza, na ktorej bude zvolený predseda parlamentu. Haradinaj, ktorého už v minulosti dva razy postavili pred tribunál OSN pre vojnové zločiny - a bol vždy oslobodený od obvinení -, v roku 2005 na krátky čas zastával post kosovského premiéra.

 

Menšiu stranu AKR vedie Behgjet Pacolli, ktorého miestne médiá označujú za najbohatšieho Kosovčana. Pacolli, ktorý je i držiteľom švajčiarskeho pasu, v 90. rokoch získal od ruskej vlády množstvo kontraktov na prestavbu štátnych budov v Moskve, pred desiatimi rokmi však svoje podnikateľské aktivity presunul do Kazachstanu. Nová vláda bude musieť riešiť vysokú nezamestnanosť, ktorá dosahuje 30 percent, a zlepšiť vzťahy so susedmi Kosova, najmä so Srbskom, čo je podmienkou pre obe krajiny na posun v procese rokovaní o ich vstupe do EÚ.

 

Nový kabinet bude tiež musieť pristúpiť k reforme zdravotníctva, školstva a daňového systému. Čaká ju aj dialóg s predstaviteľmi približne 120.000 kosovských Srbov, ktorí neuznávajú suverenitu Kosova z roku 2008. Krajina vyhlásila nezávislosť od Srbska po takmer desaťročí od náletov Severoatlantickej aliancie, ktorými boli z kosovského územia vytlačené srbské sily obvinené z vyhnania a vraždenia etnicky albánskych civilistov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies