Kosovská vláda vyzvala francúzske úrady, aby prepustili Ramusha Haradinaja

NETKY.SK • 6 Január 2017, 15:43 • 2 min
Kosovská vláda vyzvala francúzske úrady, aby prepustili  Ramusha Haradinaja

PRIŠTINA/PARÍŽ - Kosovská vláda dnes vyzvala francúzske úrady, aby prepustili bývalého kosovského premiéra Ramusha Haradinaja, zadržaného na základe srbského zatykača vzťahujúceho sa na osoby spojené s údajnými vojnovými zločinmi. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí sa dnes k tejto výzve odmietlo vyjadriť.

slovakia

left justify in out

Haradinaj slúžil ako povstalecký veliteľ počas kosovského konfliktu v rokoch 1998 a 1999, ktorý viedol k vyhláseniu nezávislosti Kosova.

 

Pred francúzskym veľvyslanectvom v Prištine sa dnes zišli stovky bývalých kosovských povstalcov a sympatizantov kosovských opozičných strán a žiadali Haradinajovo prepustenie.

 

Haradinaja, ktorý je v súčasnosti opozičným lídrom v Kosove, zatkli na letisku v meste Mulhouse, informovala vo štvrtok britská stanica BBC.

 

Príslušný francúzsky súd vo štvrtok rozhodol, že Haradinaj zostane vo vyšetrovacej väzbe až do prijatia rozhodnutia ohľadom žiadosti o jeho vydanie srbským úradom. Súd vo Francúzsku momentálne čaká na oficiálnu žiadosť Srbska a až po tom vytýči termín súdneho vypočúvania.

 

Kosovský premiér Isa Mustafa dnes naliehal na francúzsku vládu, aby brala do úvahy, že "takéto žiadosti (o vydanie) sú len politické a nemajú žiadne právne či justičné opodstatnenie".

 

Kosovský minister zahraničných vecí Enver Hoxhaj medzičasom informoval, že kosovská vláda v reakcii na Haradinajovo zadržanie vo Francúzsku dnes zamietla žiadosť srbského prezidenta Tomislava Nikoliča, ktorý chcel zavítať do Kosova.

 

Srbský premiér Aleksandar Vučič vo štvrtok vyjadril nádej, že Francúzsko Haradinaja vydá Srbsku a nedovolí tak, aby politika zasahovala do záležitostí justície.

 

Haradinaj dnes na svojom konte na sociálnej sieti Facebook vyslovil ľútosť, že Francúzsko "stále rešpektuje rozhodnutia bývalého režimu Slobodana Miloševiča".

 

Haradinaj bol zadržaný už v roku 2015 v Slovinsku, avšak tamojšie orgány ho čoskoro prepustili na slobodu. Počas konfliktu v 90. rokoch bol veliteľom Kosovskej oslobodzovacej armády. Belehrad ho obviňuje z toho, že dohliadal na mučenie a vraždy etnických Srbov, čo však on opakovane poprel.

 

Haradinaj odstúpil z funkcie kosovského ministerského predsedu iba po 100 dňoch, pretože čelil zmieneným obvineniam. Súd počas jeho posledného procesu v roku 2012 vyhlásil, že neexistujú dôkazy, ktoré by podporovali tieto obvinenia. Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť od Srbska, čo však Belehrad neuznal.

 

Kosovo vyhlásilo svoju nezávislosť od Srbska v roku 2008, ale Srbsko tento krok - na rozdiel od Francúzska a väčšiny európskych krajín - neuznáva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies