Kosovská vláda odmietla príchod srbského premiéra

NETKY.SK • 3 Október 2013, 07:11 • 2 min
Kosovská vláda odmietla príchod srbského premiéra

PRIŠTINA - Kosovská vláda v stredu večer potvrdila, že odmietla povoliť srbskému premiérovi Ivicovi Dačičovi vstup do mesta obývaného etnickými Srbmi.

slovakia

left justify in out

Vicepremiér Hajredin Kuci agentúre AFP potvrdil, že dôvodom je záujem vlády, aby Dačič nezasahoval do blížiacich sa kosovských samosprávnych volieb. Tie sa budú konať koncom novembra, pričom kampaň sa začína v piatok. Keďže Srbsko a Kosovo oficiálne nemajú diplomatické vzťahy, Dačič, ktorý chcel prísť cez víkend do mesta Štrpce, musel o povolenie na príchod požiadať zastúpenie EÚ v Prištine.

Kosovo, kde tvoria väčšinu Albánci, vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 a odvtedy ho uznalo približne 100 krajín vrátane väčšiny členov Európskej únie. Belehrad jednostranné odtrhnutie Kosova naďalej odmieta. Vzájomné vzťahy sa začali zlepšovať až pod nátlakom Európskej únie, ktorá ich normalizáciou podmienila rokovanie o budúcom pričlenení Srbska. Belehrad a Priština nakoniec v apríli podpísali dôležitú dohodu, ktorá bola vyvrcholením dialógu sprostredkovaného EÚ. Belehrad zároveň Srbov v Kosove vyzval, aby sa zúčastnili na komunálnych voľbách naplánovaných 3. novembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies