Kosovská vláda chce pre parlament kúpiť skenery, aby zabránila útokom plynom

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 14:16 • 2 min
Kosovská vláda chce pre parlament kúpiť skenery, aby zabránila útokom plynom

PRIŠTINA - Kosovská vláda plánuje zakúpiť špeciálne celotelové skenery, aby tak poslancom parlamentu zabránila prenášať do budovy a rokovacej siene nádobky so slzotvorným plynom, ktorý opozícia využíva ako nástroj protestu proti vláde.

slovakia

left justify in out

Naposledy sa tak stalo vo štvrtok, keď musel predseda parlamentu Kadri Veseli po niekoľkých minútach prerušiť rokovanie, pretože z opozičných poslaneckých lavíc sa do rokovacej sály začal šíriť slzotvorný plyn.

 

Opozícia neprestala s púšťaním slzotvorného plynu ani po polhodinovej prestávke, navyše jej poslanci mierili laserovými ukazovadlami na Veseliho, striekali vodu na premiéra Isu Mustafu a dočasne zablokovali rečnícky pult. Potom odišli z rokovacej sály.

 

 

Vzhľadom na to, že uplatňovaním doterajších bezpečnostných opatrení sa nedarí zabrániť prenášaniu nádobiek so slzotvorným plynom do parlamentu, kosovská vláda má v pláne zakúpiť celotelové skenery - podobné skenovacím rámom používaným na letiskách na odhalenie prípadných výbušnín, informoval dnes britský denník Guardian.

 

Podľa denníka opoziční poslanci kosovského parlamentu označili informáciu o tom, ako prenášajú kanistre so slzotvorným plynom do budovy, za "prísne tajnú". Nemenovaný policajt však v rozhovore s denníkom vyslovil predpoklad, že poslanci ich majú ukryté priamo na tele, pod oblečením. Skenery, ktoré má ochranka parlamentu k dispozícii teraz, tieto skrýše nedokážu odhaliť, lebo poslanci "kontraband" zrejme balia do obalu z plastu a gumy.

 

Jediným oficiálnym komentárom kosovskej polície k udalostiam v parlamente je ten, že vyšetruje, ako sa nádobky so slzotvorným plynom dostávajú do budovy.

Vláda informovala, že nové skenery budú stáť okolo 270.000 eur. V parlamente pritom prednedávnom namontovali na strechu nové ventilačné zariadenia práve kvôli útokom slzotvorným plynom.

 

Od vlaňajšieho septembra došlo v kosovskom parlamente už k deviatim incidentom tohto druhu. Opozícia takto prejavuje svoj nesúhlas s dohodou medzi Kosovom a Srbskom prisudzujúcou etnickým Srbom v Kosove väčšie právomoci. Stavia sa tak aj proti dohode o vytýčení hraníc s Čiernou Horou a chce dosiahnuť, aby kosovský parlament tieto dohody neratifikoval.

 

Kosovo v roku 2008 vyhlásilo jednostrannú nezávislosť od Srbska, tento akt však Srbsko stále odmieta. Obe krajiny vedú rozhovory sprostredkované Európskou úniou, ktorých cieľom je prekonať vzájomné nezhody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies