Kosovská polícia zatkla opozičnú poslankyňu a rozhonala dav demonštrantov

NETKY.SK • 18 November 2015, 16:16 • 2 min
Kosovská polícia zatkla opozičnú poslankyňu a rozhonala dav demonštrantov

PRIŠTINA - Kosovská polícia rozohnala dnes slzotvorným plynom podporovateľov opozície, ktorí sa zhromaždili pred sídlom vlády v Prištine na protest proti zatknutiu poslankyne, ktorá sa v utorok zúčastnila na násilnostiach v kosovkom parlamente. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kosovská opozícia v utorok použila slzotvorný plyn a paprikový sprej na zasadnutí parlamentu v Prištine a pred jeho budovou útočila na políciu kameňmi a farbou. Išlo o ďalší pokus opozície prinútiť vládu, aby odstúpila od nedávno podpísaných dohôd so Srbskom a Čiernou Horou.

 

Opozičnú poslankyňu Doniku Kadajovú-Bujupiovú dnes v súvislosti s incidentom zatkli príslušníci polície. Zatykače zároveň vydali aj na jej troch ďalších kolegov z opozičnej skupiny, ktorá počas uplynulých dvoch mesiacoch už viackrát narušila chod parlamentu použitím slzotvorného plynu, paprikového spreja či pískaním.

 

Opozícia týmito protestami požaduje od vlády, aby upustila od dohôd so Srbskom, ktoré zaručujú oblastiam Kosova s prevažne srbským obyvateľstvom širšie právomoci, a tiež od dohôd s Čiernou Horou ohľadne vytýčenia štátnych hraníc.

 

Desiatky prívržencov opozície sa dnes zhromaždili pred sídlom vlády v Prištine, pričom na ňu hádzali kamene a farbu. Polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn a následne 13 z nich zatkla. Uviedla tiež, že pri násilnostiach utrpeli zranenia štyria príslušníci polície a poškodených bolo viacero budov, napísala AP.

 

V súvislosti s utorňajším incidentom zároveň polícia prehľadala domy dvoch ďalších poslancov, tých však nenašla.

 

Len pred niekoľkými hodinami pritom kosovská polícia zasahovala aj v priestoroch nádvoria ústavného súdu v centre Prištiny, kde dnes ráno neznámy páchateľ hodil ručný granát. Výbušninu následne zneškodnili pyrotechnici.

 

Opozícia dnes zároveň avizovala, že pokiaľ nedôjde k odstúpeniu od uvedených dohôd, neumožní žiadne ďalšie zasadnutia parlamentu. Kosovská vláda ju teraz obviňuje, že sa takýmto spôsobom, respektíve použitím násilia, snaží len získať moc.

 

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, odkedy ho uznalo ako samostatný štát vyše 100 krajín sveta. Päť členských štátov EÚ, vrátane Slovenska, naďalej Kosovo neuznáva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona