Kosovská opozícia sa spojila, nechce, aby bol Thaci opäť premiérom

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 07:52 • 2 min
Kosovská opozícia sa spojila, nechce, aby bol Thaci opäť premiérom

PRIŠTINA - Tri kosovské opozičné strany sa v utorok spojili a oznámili svoj plán na vytvorenie novej vlády, aby tak zabránili premiérovi Hashimovi Thacimu k získaniu tretieho funkčného obdobia.

slovakia

left justify in out

Na nového predsedu vlády nominovali bývalého povstaleckého veliteľa a lídra strany Aliancia za budúcnosť Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja, ktorého medzinárodný tribunál OSN už dvakrát zbavil viny z vojnových zločinov. Víťazom nedeľňajších parlamentných volieb sa však stala Thaciho Demokratická strana Kosova (PDK), takže nie je isté, či je právne možné poveriť zostavením vlády stranu AAK. Podľa Thaciho ústava hovorí, že poverenie vládnuť musí dostať víťaz volieb.

 

PDK získala 31 percent hlasov, jej najväčší súper, opozičná Demokratická liga Kosova (LDK) dostala 26 percent. Na treťom mieste skončila ľavicová nacionalistická Strana sebaurčenia, ktorá už uviedla, že Haradinajovu koalíciu podporí. Haradinajova AAK chce vytvoriť koalíciu s LDK a so zoskupením, ktoré tvoria odpadlíci z Thaciho strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies