Kosovská opozícia použila slzotvorný plyn, aby ním prerušila rokovanie parlamentu o hranici s Čiernou Horou

NETKY.SK • 10 August 2016, 17:24 • 2 min
Kosovská opozícia použila slzotvorný plyn, aby ním prerušila rokovanie parlamentu o hranici s Čiernou Horou

PRIŠTINA - Kosovská opozícia použila dnes v rokovacej sále parlamentu v Prištine druhý deň po sebe slzotvorný plyn, aby ním prerušila rokovanie o vládou schválenom dohovore o vymedzení hranice s Čiernou Horou, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prijatie tohto zákona je poslednou prekážkou Kosova pred dohodou o cestovaní jeho občanov do štátov Európskej únie bez víz.


Podľa správ miestnych médií jeden z opozičných poslancov už podľa zaužívanej praxe priamo počas rokovania v parlamente otvoril nádobu so slzotvorným plynom. Zákonodarný zbor mal hlasovať o spornej dohode o vymedzení hranice s Čiernou Horou. Rokovanie neskôr pokračovalo.


Predseda parlamentu Kadri Veseli napokon dnes ohlásil, že termín hlasovania o spornom zákone odložili na 1. septembra. Pôvodne sa záverečné hlasovanie malo konať tento štvrtok, opozícia však naplánovala protest priamo v budove parlamentu, ako aj pred samotným sídlom zákonodarného zboru.


Opozícia v Kosove od septembra minulého roka opakovane narušovala zasadnutia parlamentu vypúšťaním slzotvorného plynu v rokovacej sále. Jej demonštrácie pred budovou často prerastali do násilných zrážok s políciou.


Dôvodom protestov bolo odmietanie dohody Prištiny s Belehradom ohľadne srbskej menšiny v Kosove i dohody o vytýčení hraníc s Čiernou Horou.


Dohodu o vytýčení hraníc s Čiernou Horou schválila kosovská vláda aj napriek nesúhlasu opozície 4. augusta. Proces jej schvaľovania pokračuje v parlamente.


Vymedzenie hraníc s Čiernou Horou patrí k podmienkam Európskej únie na zavedenie bezvízového režimu s Kosovom.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies