Kosovská opozícia bojkotovala prísahu nového prezidenta Hashima Thaciho

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 13:27 • 2 min
Kosovská opozícia bojkotovala prísahu nového prezidenta Hashima Thaciho

PRIŠTINA - Nový prezident Kosova Hashim Thaci zložil dnes prísahu v parlamentne v hlavnom meste Priština. Opozícia, ktorá Thaciho zvolenie spochybňuje, tento slávnostný akt bojkotovala, oznámila agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Niekdajšieho vodcu kosovských povstalcov zvolili za prezidenta 26. februára. Na voľbe v parlamente sa však zúčastnil len jeden poslanec opozície, ktorá si chcela vynútiť vypísanie predčasných volieb.


Opozícia následne spochybnila Thaciho zvolenie na ústavnom súde. Sudcovia však začiatkom tohto týždňa sťažnosť zamietli s tým, že nenašli dôkazy o žiadnych nezrovnalostiach počas voľby.


Kosovská opozícia už od septembra 2015 všemožne narušuje prácu parlamentu, v ktorom sa nezdráha vypúšťať ani slzotvorný plyn. Odmieta totiž vlaňajšiu dohodu medzi Kosovom a Srbskom, ktorá etnickým Srbom v Kosove prisudzuje väčšie právomoci. Stavia sa tiež proti dohode o vytýčení hraníc s Čiernou Horou a chce dosiahnuť, aby kosovský parlament tieto dohody neratifikoval.


Bývalý kosovský premiér a exšéf diplomacie Thaci nahradil v prezidentskej funkcií Atifete Jahjagovú, ktorá zastávala tento post od roku 2011.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies