Kosovo: Voľby sa skončili patom, čo môže viesť k odkladu rokovaní so Srbskom

NETKY.SK • 13 December 2010, 13:08 • 2 min
Kosovo: Voľby sa skončili patom, čo môže viesť k odkladu rokovaní so Srbskom

Kosovo: Voľby sa skončili patom, čo môže viesť k odkladu rokovaní so Srbskom

slovakia

left justify in out

Parlamentné voľby v Kosove by mohli viesť k odkladu začiatku rokovaní medzi Belehradom a Prištinou po tom, ako sa žiadnej politickej strane nepodarilo získať väčšinu hlasov, hodnotia dnes zahraničné médiá voľby v Kosove. A dodávajú, že najväčšie prekvapenie prinieslo hnutie Albina Kurtiho Sebaurčenie, ktoré presadzuje zjednotenie Kosova s Albánskom.
      "Bez zjavného povolebného riešenia panujú obavy, že patová situácia by mohla destabilizovať Kosovo a ohroziť obnovenie rokovaní so Srbskom o jeho bývalom území," napísal dnes britský denník Guardian.
      Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová a eurokomisár pre rozširovanie Štefan Füle dnes v reakcii na voľby zdôraznili potrebu rýchleho vytvorenia novej vlády v Kosove, ktorá musí riešiť mnohé problémy. Zároveň vyjadrili želanie EÚ spolupracovať s kosovským vedením a nádej, že sa dialóg medzi Prištinou a Belehradom začne tak rýchlo, ako je to možné. Uvítali do veľkej miery pokojný a usporiadaný priebeh kosovských volieb a najmä účasť obyvateľov. V nasledujúcom roku čaká podľa ich slov Kosovo veľa práce, aby mohla krajina urobiť ďalšie kroky smerom k EÚ.
      Medzinárodné médiá prejavovali veľký záujem o kosovské voľby a zdôraznili, že nedeľňajšie hlasovanie bolo testom pre kosovských politikov, pretože v predchádzajúcich voľbách ľahko zvíťazili so sľubmi vyhlásenia nezávislosti.
      Teraz si voliči vyberali medzi sľubmi, ako jednotlivé strany plánujú zlepšiť životný štandard - riešiť bezprecedentnú chudobu a nezamestnanosť, korupciu a organizovaný zločin. Kampaň poznačili nerealistické sľuby o zvýšení miezd pre učiteľov a vytvorení nových pracovných príležitostí pre mladých.
      Politický analytik Ramus Tahiri, ktorého citovala Deutsche Welle, povedal, že vládu budú musieť vytvoriť najmenej tri albánske a dve menšinové strany. "Zrejme najväčším prekvapením (volieb) bola sila hnutia Sebaurčenie, ktoré chce zjednotiť Kosovo s etnicky príbuzným susedným Albánskom," zdôraznil pre Reuters. Kurti tiež chce oslabiť medzinárodnú správu v Kosove a zastaviť privatizáciu štátnych podnikov.

Zdroj: TASR/DPA, TANJUG



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies