Kosovo v prípade vyhlásenia nezávislosti srbského severu použije silu

NETKY.SK • 20 August 2010, 11:55 • 2 min
Kosovo v prípade vyhlásenia nezávislosti srbského severu použije silu

Kosovo v prípade vyhlásenia nezávislosti srbského severu použije silu

slovakia

left justify in out

V prípade, že obce na severe Kosova vyhlásia nezávislosť, alebo sa pripoja k Srbsku, kosovskoalbánska vláda použije silu na obranu svojej územnej celistvosti, uviedol kosovský minister obrany Bajram Rexhepi.
      "Tí, ktorí sa rozhodnú pre takýto krok, budú určite zatknutí," povedal Rexhepi vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnil belehradský denník Danas.
      Na otázku, či by Priština reagovala silou sama, alebo by potrebovala povolenie od medzinárodných predstaviteľov - kosovskej misie NATO (KFOR) alebo misie EÚ (EULEX) - Rexhepi odpovedal, že vláda v Prištine už o takomto scenári informovala EULEX aj šéfa medzinárodného civilného úradu v Kosove Petra Feitha.      
      "Požiadali sme o pomoc, aby nedošlo k vyhláseniu nezávislosti severného Kosova a informovali sme ich, ako budeme reagovať v prípade, že sa tak stane," povedal Rexhepi.
      Minister obrany vo vláde Kosova predtým vo vyhlásení pre kosovskoalbánsky denník Koha Ditore uviedol, že Priština už hovorila s predstaviteľmi USA, Británie, Nemecka, Francúzska a Talianska. Ako dodal, kosovská vláda bude ostro sledovať situáciu na väčšinou Srbmi obývanom severe a bude pripravená zakročiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona