Kosovo vstúpilo do európskej rodiny, krajina podpísala Stabilizačnú a asociačnú dohodu

NETKY.SK • 27 Október 2015, 15:35 • 2 min
Kosovo vstúpilo do európskej rodiny, krajina podpísala Stabilizačnú a asociačnú dohodu

PRIŠTINA - Predstavitelia Kosova podpísali dnes v úrade šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej v Štrasburgu Stabilizačnú a asociačnú dohodu (SAA) s Európskou úniou, ktorá má podporiť ekonomický rast v tejto jednej z najchudobnejších krajín v Európe. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej podpis dohody otvára Kosovu cestu k prípadnému plnému členstvu v EÚ.

slovakia

left justify in out

Mogheriniová označila podpis dohody za "veľmi dôležitý krok, ktorý prináša so sebou veľa, veľa práce na oboch stranách". "Teraz je to o implementácii," zdôraznil eurokomisár pre politiku susedstva a rokovania o rozšírení Johannes Hahn, ktorý navštívi Kosovo na budúci týždeň. Kosovský premiér Isa Mustafa dúfa, že ďalší krok bude uvoľnenie vízového režimu. Kosovo je totiž jedinou krajinou v regióne, ktorá nemá s krajinami EÚ bezvízový styk. "Dnes vstupujeme do zmluvných vzťahov s Európskou úniou, čo je pre nás dôležitý proces... Urobíme všetko pre to, aby sme obhájili tento veľmi dôležitý krok," povedal Mustafa.

 

Kosovský minister európskej integrácie Bekim Čollaku privítal dohodu slovami, že Kosovo sa chce stať "členom európskej rodiny, čo sa týka ekonomickej integrácie, ale aj zdieľať hodnoty EÚ". Čollaku sa poďakoval všetkých členským krajinám EÚ, aj tým, ktoré dosiaľ neuznali Kosovo. Členovia EÚ podľa neho "chápu, že jediná cesta na posilnenie mieru, stability a spolupráce na západnom Balkáne spočíva v otvorení dverí zvyšnému západnému Balkánu, aby vstúpil do EÚ"Európska dvadsaťosmička je v súčasnosti pre Kosovo hlavným obchodným partnerom a najvýznamnejším poskytovateľom rozvojovej pomoci, ktorá podľa Thomasa Gnocchiho zo zastúpenia EÚ v Prištine dosiahne v období rokov 2007-2020 hodnotu približne 1,3 miliardy eur. Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, odkedy ho uznalo ako samostatný štát vyše 100 krajín sveta. Päť členských štátov EÚ vrátane Slovenska naďalej Kosovo neuznávajú, napriek tomu však s uzavretím Stabilizačnej a asociačnej dohody súhlasili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies