Kosovo plánuje vybudovať armádu s 5-tisíc vojakmi

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 12:52 • 2 min
Kosovo plánuje vybudovať armádu s 5-tisíc vojakmi

PRIŠTINA - Šesť rokov od odtrhnutia sa od Srbska plánuje Kosovo vybudovať vlastnú armádu, ktorá má do roku 2019 narásť na 5000 mužov a 3000 záložníkov.

slovakia

left justify in out

Ročný rozpočet na jej fungovanie by mal byť 65 miliónov eur, uviedla podľa stránky Bankan Insight kosovská vláda v Prištine vo štvrtok. Kosovský premiér Hashim Thaci povedal, že jednotky majú ochraňovať "nezávislosť, územnú jednotu, občanov, majetok a záujmy Kosova". Srbská vláda označila vojenské plány Kosova za neprijateľné. Srbský prezident Ivica Dačič povedal, že plánované vybudovanie kosovskej armády nebolo súčasťou bruselskej dohody o normalizácii vzťahov, ktorú obe strany podpísali pod dozorom EÚ v apríli 2013. Jeho námestník Aleksandar Vučič dodal, že Srbsko o tom bude hovoriť s hlavnou predstaviteľkou zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovou.

Od vojny v Kosove v rokoch 1998 a 1999 sa starajú o bezpečnosť v Kosove medzinárodné jednotky KFOR. Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, čo Belehrad doteraz neuznáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies