Kosovo oslávilo 20. výročie intervencie NATO

NETKY.SK • 12 Jún 2019, 16:00 • 2 min
Kosovo oslávilo 20. výročie intervencie NATO

PRIŠTINA - Kosovo v stredu oslávilo 20. výročie rozmiestnenia jednotiek NATO v rámci operácie, ktorá pomohla zastaviť zásah srbskej armády voči etnickým Albáncom, ktorý si vyžiadal viac ako 10.000 mŕtvych. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na oslavách na námestí v centre Prištiny sa zúčastnil americký exprezident Bill Clinton, bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová, niekdajší veliteľ síl NATO v Európe Wesley Clark a ďalší svetoví lídri.

 

Pri spomienke na intervenciu Albrightová opísala, ako ju v noci zobudil Clinton, aby jej povedal, že stíhacie lietadlá vyštartovali smerom na Kosovo. "Robíme správnu vec!" povedal jej.

 

"Urobili sme to, pretože náš dôvod bol férový," uviedla. "Nikdy na vás nezabudneme. Budúcnosť patrí vám."

 

Za tieto slová sa jej dostalo dlhého aplauzu od ľudí na námestí, pričom niektorí z nich mávali americkými vlajkami a kričali: "U.S.A.!"

 

img

 

Clinton vyzval Kosovčanov, aby "nikdy nezabudli na výzvy", ktoré stoja pred nimi. "Na vybudovanie budúcnosti je potrebná nová forma odvahy a trpezlivosti," konštatoval.

 

Vojna v Kosove (1998-99) sa skončila 78-dňovou leteckou kampaňou NATO na Srbsko. Tá si podľa odhadov organizácie Human Rights Watch vyžiadala životy približne 500 civilistov vrátane Srbov, Albáncov a Rómov.

 

Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, ktorú však Srbsko neuznáva podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska. Kosovskú nezávislosť uznalo 115 krajín, dodáva agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies