Košický umelec medzi najlepšími európskymi ilustrátormi

NETKY.SK • 10 Január 2017, 07:44 • 2 min
Košický umelec medzi najlepšími európskymi ilustrátormi

KOŠICE 10. januára (SITA) – Mladý, talentovaný umelec Radoslav Repický, učiteľ košickej Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV), sa ako jediný Slovák v medzinárodnej súťaži Raw Art Wrestling prekreslil do semifinále. Ako informovala Ľubica Reváková zo ŠÚV, už 14. januára ho v Prahe v priestoroch Ogilvy čaká živý ilustrátorský súboj na život a na škrt pred publikom. Medzi sebou budú súperiť umelci naprieč rôznymi odbormi a technikami z Európy.

slovakia

left justify in out

Predošlé kvalifikačné kolá boli cez internet. Odborná porota každých 21 dní zadávala vždy novú tému, na ktorú mali súťažiaci presne stanovený čas, väčšinou jeden týždeň. Nové talenty i ostrieľaných veteránov nekompromisne hodnotila odborná porota zložená z piatich porotcov z oblasti reklamy, ilustrácie a grafiky. Tém, teda aj kvalifikačných kôl, bolo päť. Ako tvrdí Repický, názvy tém mali väčšinou surreálny charakter. Na ich realizáciu umelci okrem výtvarného talentu potrebovali aj všeobecný prehľad.

 

„Na sociálnej sieti organizátori uverejňovali témy ako napríklad zombie zoo, Black Sabath či Einsteinova zbierka motýľov. Do semifinále som postúpil až v treťom kole, v ktorom som získal dostatok bodov na postup do živého semifinále,“ povedal Repický.

 

Na súťaži sa zúčastnilo 100 účastníkov a do živého semifinále postúpilo 20 ilustrátorov. Polovica bude tvoriť klasickými maliarskymi technikami a ďalších 10 bude tvoriť digitálne. Z jednej aj z druhej skupiny vyjde jeden víťaz.

 

„Postup do semifinále pre mňa znamená povzbudenie a ďalšiu dôležitú skúsenosť. Rád kreslím a maľujem naživo. Je to veľký zážitok, ktorý testuje schopnosť tvoriť pred publikom,“ povedal Repický.

 

Radoslav Repický súťaží v kategórii analóg. Jeho predošlé práce v súťaži Raw Art Wrestling vznikali klasickou metódou – papier, fixi, tuš.

 

Radoslav Repický sa narodil v roku 1984 v Michalovciach. Študoval na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach, kde aj pôsobí ako učiteľ. V roku 2009 ukončil štúdium Fakulty Umení na Technickej Univerzite v ateliéri profesora Rudolfa Sikoru. Vystavoval v Nemecku, Rakúsku, Francúzku, Maďarsku, Belgicku a Českej republike. Participoval na rôznych projektoch počas EHMK 2013. Jeho rukopis nesie fasáda budovy na Brigádnickej ulici. Od roku 2012 spolupracuje s Mariánom Čekovským v rámci talkshow Čekypoint. Vďaka tejto spolupráci odovzdal karikatúry rôznym umelcom - Peter Lipa, Martin Dejdar, Lukáš Adamec, atď. Spolupracoval aj s Katkou Knechtovou - jeho obraz sa objavil vo videoklipe „V krajine zázrakov“. Venuje sa maľbe, kresbe a komixu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona